Životopis
Bonifarm - ikona

Prof. dr. sc. prim. Ljiljana Banfić

  • liječnik internist
  • subspecijalist kardiolog-angiolog

Prof. dr. sc. prim. Ljiljana Banfić je liječnik internist i subspecijalist kardiolog-angiolog.

Od 1980. diplomom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svoj profesionalni put gradi u rodnom Zagrebu. Nakon obaveznog pripravničkog staža u KB Sestara milosrdnica, završava  dva poslijediplomska studija: Zaštita majke i djeteta i Kardiovaskularne bolesti.

Po završetku specijalizacije u KBC-u Zagreb od 1987-1992. postaje specijalistom interne medicine, 1998. magistrom znanosti, 2000. subspecijalistom kardiologije, 2001. europskim kardiologom, 2002. doktorom znanosti i primariusom. Preko dvadeset godina prof. Banfić obnaša dužnost pročelnice Zavoda za bolesti krvnih žila, u Klinici za bolesti srca i krvnih žila, KBC-a Zagreb, Rebro.

Nastavnički poziv i prateći akademski put započinje kao suradnica u nastavi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2005. stječe zvanje znanstvenog suradnika, 2008. postaje docent u kumulativnom radnom odnosu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Katedri za internu medicinu. 2014. postaje viši znanstveni suradnik. Izvanredni je profesor od 2015. godine. Koautor je 14 knjiga, nastavnih udžbenika. Autor je mnogobrojnih publikacija u domaćim i međunarodnim časopisima te česti predavač na domaćim i stranim kongresima.  Objavila je i adaptirala smjernice za liječenje  bolesti  perifernih arterija (2007, 2012. god), vena (2016. god), i aorte. Autor je i edukativnih  priručnika, brošura za bolesnike oboljelih od bolesti perifernih arterija i vena. Predavač je na brojnim stručnim i poslijediplomskim studijima (Kardiovaskularne bolesti, Hitna medicina, Fizikalna medicina i rehabilitacija, Perinatologija  itd).

Član je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju, Hrvatskog društva za aterosklerozu, ranije i međunarodnih vaskularnih  društava (CEVF, IUA). Dodatno znanje i iskustvo stječe tijekom edukacijskih boravaka u Sjedinjenim Američkim Državama (Houston, Albany) i Velikoj Britaniji (Cambridge, London).

Od 2003. voditelj je Radne skupine za bolesti krvnih žila Hrvatskog kardiološkog društva.  Mentor je mnogim liječnicima u Republici Hrvatskoj tijekom njihovih subspecijalističkih edukacijskih  programa, doktorskih disertacija i sl.

Profesorica Banfić  je svoj profesionalni  život  posvetila neinvazivnoj dijagnostici i liječenju u kardiologiji i angiologiji.

Prof. dr. sc. prim. Ljiljana Banfić

Prof. dr. sc. prim. Ljiljana Banfić