Laboratorij

SEROLOŠKO TESTIRANJE COVID-19 IgM / IgG

Laboratorij Bonifarm nudi mogućnost određivanja IgM i/ili IgG protutijela na SARS-CoV-2 u uzorcima krvi.

Ovim serološkim testiranjem na IgM i/ili IgG protutijela utvrđuje se serumska prisutnost, odnosno odsutnost jednog ili oba od navedenih protutijela čime se omogućuje procjena je li osoba bila u kontaktu s virusom i radi li se o trenutnom ili o ranijem kontaktu, bez obzira na izraženost simptoma COVID-19 infekcije.

U slučaju izloženosti virusu, najprije se, obično već unutar par dana, pojavljuju IgM protutijela, dok se IgG protutijela pojavljuju znatno kasnije, ponekad i nakon par tjedana.

  • Pozitivan nalaz samo IgM protutijela najčešće je znak da je infekcija u akutnoj fazi i vrlo je velika vjerojatnost da je virus još uvijek prisutan u organizmu zbog čega u slučaju pozitivnog nalaza IgM protutijela treba obavezno kontaktirati liječnika i slijediti upute nadležnih epidemioloških i medicinskih institucija.
  • Pozitivan nalaz samo IgG protutijela obično je znak preboljele infekcije i razvijene imunosti na virus. Međutim, važno je napomenuti kako kod određenog vrlo malog, broja bolesnika virus još neko vrijeme može zaostati na sluznici pa te osobe unatoč prisutnim IgG protutijelima i dalje mogu biti infektivne za okolinu iako one same ne mogu više razviti bolest.
  • Pozitivan nalaz obje klase protutijela (IgM i IgG) znak je završetka akutne faze i postupnog izlječenja infekcije. S obzirom da je u ovoj fazi virus najčešće i dalje prisutan u organizmu preporuka je kontaktirati liječnika i slijediti upute nadležnih epidemioloških i medicinskih institucija.

Dijagnostika određivanja protutijela pomaže nam u otkrivanju kako bolesnih tako i izliječenih osoba s posebnim naglaskom na one asimptomatske.

Jedini potvrdni test za COVID-19 je PCR test iz obriska nazofarinska koji se ne provodi u našem laboratoriju.

Cijena testiranja COVID-19 IgG protutijela iznosi 190 kn, a cijena testiranja COVID-19 IgM i IgG protutijela iznosi 385 kn.

Tražilica pretraga

BONIFARM

Medicinsko-biokemijski laboratorij

Analiza krvi obično uvijek predstavlja prvi, a često i najvažniji korak u dijagnostici većine bolesti. Samo brza i točna dijagnoza jamči brzo i uspješno liječenje. Zato je jako važno odabrati svoj laboratorij od povjerenja.

Izuzetno širok spektar laboratorijskih pretraga krvi, urina, stolice i izdahnutog zraka, visoka stručnost, brzina, kvaliteta usluge i pristupačnost glavne su značajke medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Bonifarm i čine ga pouzdanim partnerom u očuvanju vašeg zdravlja.

Rezultati pretraga će biti dostupni u  najkraćem vremenskom periodu. Program kontinuirane kontrole kvalitete, domaćih i inozemnih kontrolnih tijela osiguravaju točnost i preciznost rezultata. Nije potrebno prethodno naručivanje, a nalaze možete podići osobno ili vam ih mi dostavljamo na način po dogovoru, vodeći pritom strogo računa o zaštiti osobnih podataka.

Kvaliteta rada Laboratorija se kontinuirano prati kroz sudjelovanje u nacionalnom programu vanjske kontrole kvalitete Hrvatskog centra za vrednovanje kvalitete u laboratorijskoj medicini (CROQALM) Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM). A osim toga Laboratorij je uključen i u međunarodnu kontrolu kvalitete rada Deutsche Gesellschaft für Klinische Chemie und Laboratoriumsmedizin (DGKL).

Laboratorijske pretrage - Poliklinika Bonifarm

Popis pretraga

Pripreme za pretrage - Poliklinika Bonifarm

Priprema za pretrage

Stručni članci - Poliklinika Bonifarm

Stručni članci

Novosti - Poliklinika Bonifarm

Novosti

Galerija fotografija

  • Show All

Funkcionalni probavni poremećaji

Funkcionalni probavni poremećaji najčešći su poremećaji gastrointestinalnog trakta i čine gotovo polovicu svih posjeta liječniku zbog gastrointestinalnih tegoba. Predstavljaju skup različitih, specifičnih ili manje specifičnih ...Pročitajte više

Nutritivni status

Nutritivni status je trenutno stanje ravnoteže hranjivih tvari u organizmu, koje odražava omjer između njihova unosa i potrošnje na procese rasta, reprodukcije i održavanja zdravlja ...Pročitajte više

Važnost kontrole profila organskih kiselina

Uvidom u stanje organskih kiselina omogućuje se rano otkrivanje čitavog niza metaboličkih bolesti. Svako odstupanje od normalnih vrijednosti ukazuje na poremećaj staničnog metabolizma, bilo zbog ...Pročitajte više

Oksidativni stres

Oksidativni stres predstavlja metaboličko stanje organizma praćeno povećanjem količine reaktivnih kisikovih spojeva. Primarno su u pitanju superoksidni radikal O2, vodikov peroksid (H202) i hidroksilni radikal ...Pročitajte više