BONIFARM

Elektroencefalografija (EEG)

U sklopu neurološke ambulante Poliklinike Bonifarm moguće je i snimanje mozga elektroencefalografijom – EEG.

EEG

Što je EEG?

_

EEG je široko primjenjivana dijagnostičko-istraživačka metoda kojom se registrira bioelektrična aktivnost mozga. Ova metoda je u potpunosti sigurna, bezbolna i ne ugrožava bolesnika.

Pretraga se obavlja u stanju budnosti uz zatvorene oči. Ukoliko to nije izvedivo, moguće je snimanje obaviti i uz otvorene oči ili tijekom prirodnoga sna. Snimanje se izvodi putem elektroda koje se postavljaju na kožu glave.  Elektrode su spojene na aparat koji pojačava vrlo malene razlike potencijala cerebralne aktivnosti i prikazuje ih u obliku valovitih linija. Snimaju se normalni i abnormalni električni potencijali kore mozga, a kako bi se bolje prikazali određeni patološki ritmovi provode se metode stimulacije poput hiperventilacije (forsirano i ubrzano udisanje i izdisanje) i fotostimulacije (svjetlosna stimulacija očiju).

Kad je potrebno napraviti EEG?

_

Ova je pretraga vrlo korisna u dijagnosticiranju poremećaja mozga, posebice u dijagnostici, praćenju I liječenju osoba oboljelih od epilepsije.

Preporuča se i u obradi upalnih procesa mozga, tumora mozga, trauma glave, potresa mozga, vrtoglavica, metaboličkih poremećaja, degenerativnih promjena središnjeg živčanog sustava, demencija, glavobolja, itd.

Trajanje pretrage:

_

Pretraga traje oko 30 minuta

Priprema za pretragu:

_

Dan ranije potrebno je oprati kosu – ne koristiti kozmetičke pripravke (losion, gel, lak), jer navedeno bitno utječe na kvalitetu snimanja. Kako bi pretraga bila uspješna, potrebno je da pacijent bude što opušteniji. Prije snimanja nužno je pojesti i ne biti natašte jer snižene vrijednosti šećera u krvi mogu pridonijeti netočnostima nalaza EEG-a. Samo iznimno i prema preporuci liječnika nužno je uzeti lijekove koje pacijent redovito koristi.