BONIFARM

Stanični metabolizam

Stanica predstavlja najmanju funkcionalnu jedinicu organizma. S obzirom na svoju specifičnu funkciju stanice se međusobno bitno razlikuju. Te razlike uključuju i metaboličke procese stanica. Međutim, dok se funkcionalno specifični metabolički procesi razlikuju, bazični metabolički procesi su praktički jednaki u svim stanicama. U te bazične metaboličke procese ubrajaju se energetski procesi, rast i razmnožavanje stanica.

Analizom organskih kiselina koje nastaju tijekom ovih bazičnih procesa staničnog metabolizma moguće je dobiti izuzetno precizan uvid u osnovno funkcioniranje stanica. Osim toga, postoje i testovi za analizu pojedinih specifičnih organskih kiselina i kontrolu nekih specifičnih metaboličkih procesa, kao što su npr. metabolizam neurotransmitera, metabolizam B vitamina, kandida infekcija i sl.

Stanični metabolizam

Važnost kontrole profila organskih kiselina?

_

Uvidom u stanje organskih kiselina omogućuje se rano otkrivanje čitavog niza metaboličkih bolesti. Svako odstupanje od normalnih vrijednosti ukazuje na poremećaj staničnog metabolizma, bilo zbog nedostatka određenog nutrijenta ili zbog neadekvatne aktivnosti pojedinih staničnih enzima. Ovako rana detekcija poremećaja već na staničnom nivou, omogućit će poduzimanje odgovarajućih terapijskih mjera znatno prije nastanka manifestnih oštećenja i pojave kliničkih simptoma razvojnih i funkcionalnih bolesti, što je od posebnog značaja kod dojenčadi i male djece. Međutim, s obzirom da se dio metaboličkih poremećaja, posebice onih slabije izraženih, manifestira tek u odrasloj dobi, a neki se stječu tijekom života, kontrola staničnog metabolizma će u svakoj životnoj dobi osigurati vrlo korisne podatke važne za očuvanje i unaprijeđenje zdravlja.

 

Organix® je zaštićeni naziv testa kojim se analizira organske kiseline nastale tijekom različitih procesa staničnog metabolizma. Ovisno o opsegu analiziranih organskih kiselina nekoliko je varijanti Organix® testa:

  • Organix® – Kompletni profil organskih kiselina
  • Organix®- Dysbiose – Metabolizam mikroorganizama
  • Organix® – Neuro – Metabolizam neurotransmitera
  • Organix® – Detoxification – Detoksifikacijski kapacitet
  • Organix® – B vitamin – Metabolizam vitamina B

Organix test se radi iz jutarnjeg urina i za provođenje testa je potrebna prethodna priprema.