Abecedni popis pretraga

Tražilica pretraga

_

Ž

_
Željezo 2,70 €

Željezo spada u skupinu elemenata u tragovima i unosi se u organizam hranom. Sastavni je dio proteina za prijenos kisika, hemoglobina i mioglobina, kao i različitih enzima. Ima ključnu ulogu u eritropoezi i disanju, kao i u drugim staničnim procesima. U cirkulaciji se transportira vezan na transferin. Preostalo željezo u tijelu nalazi se u uskladištenom obliku feritinu. Koncentracija željeza varira i tijekom dana može se značajno smanjiti, a isto tako može se razlikovati iz dana u dan. Stoga je važno da se određivanje željeza provodi natašte u jutarnjim satima. Osim određivanja koncentracije željeza u serumu često se istovremeno određuju i vrijednosti TIBC, UIBC i feritina.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti željeza mogu se naći kod hemokromatoze, ciroze jetre, anemijama (perniciozna, aplastična i hemolitična), bolesti srpastih stanica, talasemiji, akutnom hepatitisu, trovanju željezom i trovanju olovom. Oralni kontraceptivi također mogu povećati koncentraciju željeza.
Snižena vrijednost: Manjak željeza može biti uzrokovan nedovoljnim unosom hrane (malnutricija) ili lošom apsorpcijom (malapsorpcija). Smanjene vrijednosti javljaju se u anemiji uzrokovanoj nedostatkom željeza, zatim u akutnim i kroničnim infekcijama, malignim bolestima, nefrotskom sindromu.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Živa 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Žučne kiseline 36,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Žučne kiseline + razgradni produkti probave 66,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

_

0-9

_
1,25 (OH)2 -Vitamin D (kalcitriol)350,00 kn

Nema dodatnog opisa

Iznos u eurima iskazan je primjenom fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1 EUR = 7,53450 KN