Abecedni popis pretraga

Tražilica pretraga

_

A

_
Acetil-karnitin 56,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Adenovirus (IgG) 26,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Adenovirus (IgM) 26,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Adiponektin 64,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Adrenokortikotropni hormon (ACTH) 32,00 €

Adrenokortikotropni hormon (ACTH) ili kortikotropin peptidni je hormon koji se stvara u hipofizi. Stimulira stvaranje i izlučivanje glukokortikoida (naročito kortizola) iz adrenalnog korteksa. Stvaranje glukokortikoida regulirano je različitim faktorima. Visoke koncentracije glukokortikoida u krvi inhibiraju izlučivanje ACTH mehanizmom negativne povratne sprege. Koncentracije ACTH pokazuju dnevne razlike, s tim da su ujutro visoke a navečer niske. Stoga je, kao i kod kortizola, vrlo važno znati vrijeme uzorkovanja za interpretaciju rezultata. Određivanje ACTH u plazmi vrlo je korisno u diferencijalnoj dijagnozi Cushingove bolesti (hipersekrecija ACTH), tumora koji autonomno proizvode ACTH, hipopituitarizma s manjkom ACTH, te ektopičkog ACTH sindroma. Također, određivanje ACTH može biti važno kod diferencijalne dijagnoze adrenokortikalne insuficijencije (Adisonova bolest). ACTH koji ne nastaje u hipofizi naziva se ektopički ACTH. Često je povezan sa mikrocelularnim karcinomom pluća. U rijetkim slučajevima ektopički ACTH može nastati kod tumora timusa, adenokarcinoma pankreasa ili bronhialnih karcinoida.
Povišena vrijednost: Povišene razine ACTH mogu se naći u ektopičkom ACTH sindromu, gdje uzrok može biti bilo koji maligni tumor, no u više od polovice slučajeva, uzrok je mikrocelularni karcinom pluća. Sljedeći uzrok po učestalosti je maligni tumor otočića gušterače i timom. Također se mogu naći i u primarnoj adrenokortikalnoj insuficijenciji.
Snižena vrijednost: Niske razine ACTH mogu se naći u Cushingovu sindrom uslijed autonomnog adrenokortikalnog tumora, zatim u sekundarnoj i tercijarnoj adrenokortikalnoj insuficijenciji, zajedno sa niskim razinama kortizola.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme (APTV) 7,30 €

Aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme (APTV) je prvi globalni koagulacijski test kojim se može uočiti poremećaj puta zgrušavanja krvi. Ovim testom može se otkriti hemofilija i zato je važan test prije kirurških zahvata, također se koristi i za praćenje heparinske terapije te za otkrivanje nedostataka faktora koagulacije ili njihovih inhibitora.
Povišena vrijednost: Povišena vrijednost može upućivati na hemofiliju A (manjak faktora VIII) ili hemofiliju B (manjak faktora IX) ili von Willebrandov sindrom (nasljedni nedostatak von VWF). Povišene vrijednosti prisutne su i kod heparinske terapije ili terapije oralnim antikoagulansima te kao posljedica nedostatka fibrinogena.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.  
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Akvaporinska antitijela tip 4 (anti-AQP4) 40,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alanin-aminotransferaza (ALT) 2,70 €

Alanin-aminotransferaza (ALT) je enzim prisutan u gotovo svim organima, ali znatno manje nego što se nalazi u jetri. Stoga se uglavnom smatra indikatorom oboljenja jetre. ALT se gotovo uvijek određuje s AST-om, ali je od tog enzima specifičniji pokazatelj stanja jetre.
Povišena vrijednost: Bolest jetre je najvažniji uzrok povećane aktivnosti ovog enzima. Najveći porast aktivnosti nalazi se u akutnom virusnom hepatitisu. Povišene vrijednosti prate i kolestatsku žuticu, cirozu, bolesti gušterače i mononukleozu.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Albumini u serumu 2,70 €

Albumin je protein i jedan je od elemenata krvne plazme. Krvna plazma osim albumina sadrži i globuline i fibrinogen. Albumin se stvara u jetri i važan je za održavanje onkotičkoga tlaka unutar vaskularnog prostora, a ima i transportnu ulogu jer se na njega vežu bilirubin, slobodne masne kiseline, razni elementi u tragovima, hormoni kao kortizol, tiroksin, aldosteron, a također i kalcij i razni lijekovi. 50 do 60% ukupnih proteina čini albumin.
Povišena vrijednost: Povećana koncentracija albumina povezana je sa dehidracijom organizma.
Snižena vrijednost: Snižena koncentracija (hipoalbuminemija) je osobito izražena pri nefrotičkom sindromu zbog jake proteinurije.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Albumini u urinu 9,30 €

Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Aldosteron 31,00 €

Aldosteron, steroidni hormon suprarenalnog korteksa zone glomeruloze, kontrolira resorpciju natrija i vode u bubrezima, pomaže u ravnoteži elektrolita i tjelesnih tekućina te regulira krvni tlak putem renin-angiotenzina. Postoje dva mehanizma negativne povratne sprege: volumen krvi (baroreceptori) i negativan učinak angiotenzina-II na izlučivanje renina. Zbog kratkotrajnih fluktuacija, npr. ortostaze i nekonstantnog lučenja steroida suprarenalnog korteksa, aldosteron se preporuča odrediti u kontroliranim bolničkim uvjetima (klinika/laboratorij).
Uzorak: EDTA plazma ili urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Alergeni (cjelogodišnji, IgE) 120,00 €

Cjelogodišnji alergeni: mačke, psi, grinje (8), glodavci (5), perje (4), gljivice (5), fikus 
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alergeni (inhalacijski, IgE) 173,00 €

36 inhalacijskih alergena (svrstanih u 9 skupina)
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alergeni (nutritivni, IgE) 87,00 €

43 nutritivna alergena (17 pojedinačnih, 6 skupnih)
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alergeni (sezonski, IgE) 120,00 €

Sezonski alergeni: pelud breze, trave, aromatsko bilje (5), ambrozija (3), gljivice (Alternaria alternata, Cladosporium herbarum), grinje (8)
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alergija na hranu (20 namirnica, IgE) 93,00 €

Namirnice: raženo i pšenično brašno, bakalar, škampi, govedina, avokado, mrkva, krompir, celer, soja, rajčica, jaja, kravlje mlijeko (kuhano), kikiriki, lješnjak, jabuka, banana, kivi, naranča, limun
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alergija na hranu (40 namirnica, IgE) 132,00 €

Namirnice: iz panela 20 + heljda, ječmeno brašno, riža, losos, skuša, dagnje, svinjetina, grašak, zeleni grah, paprika, luk, kazein, bademi, orasi, brazilski oraščić, ananas, jagode, grejp, marakuja, breskva
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alergija na hranu (80 namirnica, IgE) 186,00 €

Namirnice: iz panela 40 + zob, proso, kukuruzno brašno, pastrva, sardina, tuna, piletina, janjetina, puretina, plavi patlidžan, cvjetača, brokula, šampinjoni, krastavci, grah, češnjak, bundeva, leća, šparoge, kupus, tetovac, alfa laktalbumin, cedar, pljesnivi sir, kozje mlijeko, indijski orah, kokos, marelice, kruška, trešnja, mango, grožđe, kari, đumbir, peršin, crni papar, senf, timjan, pekarski kvasac, vanilija
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna 

Alergija na penicilin G (parenteralni) 40,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: sljedeći radni dan

Alergija na penicilin V (peroralni) 40,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: sljedeći radni dan

Alfa-1-antitripsin 24,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alfa-1-antitripsin u serumu 30,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alfa-2-makroglobulin u serumu 26,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alfa-fetoprotein (AFP) 20,00 €

Alfa-fetoprotein (AFP) je glikoprotein, po svojstvima i sastavu sličan albuminu, koji nastaje u jetri i žumanjčanoj vreći fetusa. Izlučuje se u fetalni serum a maksimalnu vrijednost postiže u 13. tjednu trudnoće, nakon čega se vrijednost postupno snižava. Budući da prolazi kroz placentu, normalno je prisutan u krvi trudnica. Klinička važnost određivanja AFP u prvom je redu kod neseminomatoznog karcinoma testisa i primarnog hepatocelularnog karcinoma. Kod neseminomatoznog karcinoma testisa dokazana je izravna povezanost između učestalosti povišenih vrijednosti AFP i stadija bolesti. Povišene vrijednosti AFP nisu zapažene kod bolesnika s čistim seminomom. AFP i HCG važni su prognostički pokazatelji stope preživljenja za bolesnike s uznapredovalim neseminomatoznim tumorima zametnih stanica testisa. Vrijednosti AFP povišene su i kod više od 70% bolesnika s primarnim hepatocelularnim karcinomom. Povišene vrijednosti AFP nađene su i kod raka gastrointestinalnog sustava s metastazama u jetri, ali i bez njih, a vrlo rijetko u drugim malignim bolestima. AFP je povišen i u dobroćudnim bolestima jetre kao što su hepatitis i ciroza, a taj je porast obično prolazan. AFP se zajedno s HCG tijekom 16.-18. tjedna trudnoće koristi u testu probira Downovog sindroma.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti AFP prisutne su kod karcinoma testisa i jetre i ovdje je njihova najveća klinička važnost. Također, AFP je povišen i kod benignih bolesti jetre, kao što su hepatitis i ciroza. Porast AFP normalno je prisutan u trudnoći. Ovo se koristi u testu probira na Downov sindrom gdje je vrijednost AFP snižena u odnosu na uobičajene vrijednosti u vrijeme trudnoće.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Alfa-glutation S-transferaza (GST alfa) 47,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Alfa-lipoična kiselina (ALA) 73,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alkalna fosfataza (ALP) 2,70 €

Alkalna fosfataza (ALP) je enzim prisutan u većini tkiva, a u serumu zdravih osoba obično potječe iz jetre, kostiju i placente. Ima značajnu ulogu u okoštavanju, transportu lipida u tankome crijevu i u procesima regulacije fosfata. Ovaj enzim bitan je u dijagnostici bolesti kostiju, jetre i žuči.
Povišena vrijednost: Povišena aktivnost ALP-a u serumu najčešće je povezana s bolestima jetre i žuči, naročito u kolestazi i karcinomu jetre. Povećanje aktivnosti javlja se i kod bolesti kostiju, kao što je osteomalacija, kod hiperparatireoidizma, nedostatka vitamina D, infektivnoj mononukleozi te kod alkoholičara. Povećana vrijednost ALP je normalna kod male djece za vrijeme rasta kostiju i kod trudnica, naročito u trećem tromjesečju. Blago povećane vrijednosti su prisutne prilikom zacjeljivanja kostiju.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Alkalna fosfataza (izoenzimi ALP) 34,00 €

Uključuje: crijevni, koštani i jetreni izoenzim ALP
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alkalna fosfataza (koštani izoenzim ALP) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Alkohol 11,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Aluminij 31,00 €

Aluminij se ne smatra esencijalnim elementom u tragovima. Nalazi se u relativno malim koncentracijama u serumu koje se dobivaju dnevnim unosom hrane. Povećane razine nalaze se u povećanom unosu ili nedovoljnoj eliminaciji. Aluminij ima različit afinitet prema različitim organima. Niske koncentracije mogu biti toksične za CNS (aluminijska encefalopatija). Bolesnici na dijalizi trebaju veće doze aluminijevog hidroksida kako bi spriječili hiperfosfatemiju.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Amfifizinska antitijela 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Amilaza u serumu 3,40 €

Amilaze (AMS) su enzimi iz skupine hidrolaza koje razgrađuju škrob, odnosno glikogen. AMS najviše ima u gušterači gdje se i proizvodi, a nalazi se i u drugim organima i tjelesnim tekućinama, naročito u slini. Dijagnostička vrijednost određivanja aktivnosti amilaze najveća je kod bolesti gušterače i upale slinovnica.
Povišena vrijednost: Povišena aktivnost amilaze u serumu najveća je kod akutne upale gušterače, kao i kod upale slinovnica (zaušnjaci). Osim toga, vrijednosti AMS rastu i kod perforacije želučanog čira, bolestima bilijarnog trakta, crijevne opstrukcije, uremije i postoperativnih stanja, a često je povećana poslije operacije srca. Kod akutne upale gušterače u serumu se amilaza povećava od 3-12 sati nakon početka bolesti, a maksimum doseže nakon 12-72 sata. Nakon toga aktivnost se smanjuje i u roku 2-4 dana može biti unutar referentnog intervala. U mokraći se izlučuje sa zakašnjenjem od 6-10 sati. Kod kronične upale gušterače povećanje aktivnosti je manje izraženo. Zbog izlučivanja amilaze mokraćom, uvijek treba ispitati i mokraću i serum, jer ima slučajeva da se u serumu nalaze normalne vrijednosti, dok je u mokraći povećana vrijednost. Također, moguće su i visoke aktivnosti AMS u serumu bez odgovarajućeg povećanja u mokraći zbog bubrežne insuficijencije ili makroamilazemije.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Amilaza u urinu 3,40 €

Amilaze (AMS) su enzimi iz skupine hidrolaza koje razgrađuju škrob, odnosno glikogen. AMS najviše ima u gušterači gdje se i proizvodi, a nalazi se i u drugim organima i tjelesnim tekućinama, naročito u slini. Dijagnostička vrijednost određivanja aktivnosti amilaze najveća je kod bolesti gušterače i upale slinovnica.
Povišena vrijednost: Povišena aktivnost amilaze u serumu najveća je kod akutne upale gušterače, kao i kod upale slinovnica (zaušnjaci). Osim toga, vrijednosti AMS rastu i kod perforacije želučanog čira, bolestima bilijarnog trakta, crijevne opstrukcije, uremije i postoperativnih stanja, a često je povećana poslije operacije srca. Kod akutne upale gušterače u serumu se amilaza povećava od 3-12 sati nakon početka bolesti, a maksimum doseže nakon 12-72 sata. Nakon toga aktivnost se smanjuje i u roku 2-4 dana može biti unutar referentnog intervala. U urinu se izlučuje sa zakašnjenjem od 6-10 sati. Kod kronične upale gušterače povećanje aktivnosti je manje izraženo. Zbog izlučivanja amilaze urinom, uvijek treba ispitati i urin i serum jer ima slučajeva da se u serumu nalaze normalne vrijednosti, dok je u urinu povećana vrijednost. Također, moguće su i visoke aktivnosti AMS u serumu bez odgovarajućeg povećanja u urinu zbog bubrežne insuficijencije ili makroamilazemije.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.  
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Aminokiseline (profil) 120,00 €

Uključuje: leucin, izoleucin, treonin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, triptofan, histidin, glicin, alanin, serin, arginin, tirozin, prolin, glutamin, glutaminska kiselina, asparagin, asparaginska kiselina, taurin, ornitin, citrulin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Analiza stolice kod atopijskih bolesti 128,00 €

Uključuje: status crijevne flore, raspadni produkti, alfa-1-antitripsin, eozinofilni protein X, sekretorni IgA
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Anaplasma phagocytophilum (IgG, IgM) 67,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Anaplasma phagocytophilum (PCR) 127,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Androstendion 32,00 €

Androstendion pripada zajedno s DHEA 17-ketosteroidima koji nastaju u ranoj fazi kaskade steroidnih hormona (estron, estradiol, testosteron i dihidrotestosteron). 60% androstendiona se sintetizira u suprarenalnom korteksu iz progesterona; preostali dio potječe iz jajnika. Dnevna proizvodnja androstendiona kontrolirana je mehanizmom povratne sprege ACTH kao i LH. Postoji cirkadijanski ritam, rano ujutro razine su 30% više nego kasno poslijepodne. Razina androstendiona značajno raste u sredini ciklusa. DHEA-S je slab androgen i stvara se uglavnom u suprarenalnom korteksu. Za razliku od androstendiona, DHEA-S nije podložan nikakvoj kontroli ACTH. Kod abnormalnosti sinteze hormona, npr. enzimskog bloka u suprarenalnom korteksu (AGS), dijagnoza se može potkrijepiti ispitivanjem povećanog prehormona androstendiona. Na androstendion mogu utjecati lijekovi koji stimuliraju sintezu androgena kore jajnika ili nadbubrežne žlijezde (npr. klomifen ili metapiron) ili suzbijaju (npr. glukokortikoidi i inhibitori ovulacije).
Povišena vrijednost: Nadbubrežna hiperplazija, nadbubrežni hirzutizam, adrenogenitalni sindrom (AGS), nadbubrežna hiperandrogenemija, virilizam, policistični jajnici (PCO), Stein-Leventhalov sindrom, tumori jajnika, Cushingov sindrom.
Snižena vrijednost: Insuficijencija nadbubrežne žlijezde, nedostatak jajnika (npr. nakon menopauze), anemija srpastih stanica.
Priprema: U žena se preporučuje uzorkovanje od 3. do 7. dana ciklusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Angiotenzin II 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Angiotenzin II mutacije (AGT-A6G PCR) 127,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Angiotenzin konvertirajući enzim (ACE) 34,00 €

Angiotenzin konvertirajući enzim (ACE) je enzim od vitalnog značaja u normalnoj ljudskoj fiziologiji. Igra ključnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Istraživanja su skrenula pažnju na povezanost rizične varijante ACE gena s hipertenzijom, kardiovaskularnim bolestima, aterosklerozom, koronarnim bolestima srca, moždanim udarom i nizom drugih bolesti. Predanalitika: Imajte na umu da se ACE inhibitori moraju prekinuti 4 tjedna prije vađenja krvi. U protivnom može doći do lažno niskih aktivnosti ACE zbog inhibitornog učinka lijeka.
Napomena: ACE će biti povišen u 50% do 80% onih s aktivnom sarkoidozom. Koncentracije ACE imaju tendenciju porasta i pada s aktivnošću bolesti. Ako je inicijalno povišen kod nekoga sa sarkoidozom, ACE se može napraviti u redovitim intervalima kako bi se pratio tijek bolesti i učinkovitost liječenja kortikosteroidima.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Angiotenzin konvertirajući enzim mutacije (ACE PCR) 186,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Anititijela na mikrosome jetre i bubrega (anti-LKM) 31,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Anogenitalni obrisak (ß hemolitički streptokok grupe B) 30,00 €

Za ovu pretragu potrebno je napraviti anogenitalni obrisak, što podrazumijeva uzimanje obriska rodnice, preko perineuma, uključujući i analno područje. Uzorak za ovu pretragu uzima ginekolog na ginekološkom stolu kod trudnice od 35. do 37. tjedna trudnoće. Prilikom poroda, dijete kroz porođajni kanal može dobiti streptokok grupe B koji može uzrokovati meningokok ili sepsu. Svrha ispitivanja je dokazati ili ne dokazati prisustvo ß hemolitičkog streptokoka grupe B (ßHS"B" = Streptococcus agalactiae) te izraditi test osjetljivosti na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiogram).
Pozitivan nalaz: U pozitivnom nalazu je prikazan izolirani ß hemolitički streptokok grupe B (ßHS B) s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika).
Negativan nalaz: ß hemolitički streptokok grupe B nije izoliran.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Anorganski fosfati 3,40 €

Fosfor se nalazi u krvi u obliku anorganskih i organskih fosfata. Osim što sudjeluju kao građevni materijal kostiju, fosfati imaju niz važnih funkcije kao sastavni dio energetski bogatih spojeva te su stoga važni za očuvanje, oslobađanje i prijenos energije, imaju važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, sastavni su dio raznih fosfolipida, nukleinskih kiselina i nukleotida, spojeva iznimno značajnih u sintezi proteina i različitim metaboličkim procesima.
Povišena vrijednost: Povećana koncentracija fosfata u serumu (hiperfosfatemija) nalazi se kod hipoparatireoidizma, hipervitaminoze D, bubrežnih bolesti te kod zarašćivanja kostiju.
Snižena vrijednost: Smanjena koncentracija fosfata u serumu (hipofosfatemija) nalazi se kod hiperparatireoidizma, hipovitaminoze D i gastrointestinalnih bolesti praćenih teškim proljevima (steatoreja, celijakija, sprue).
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Anorganski fosfati u urinu 3,40 €

Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Anti-Müllerov hormon (AMH) 48,00 €

Anti-Müllerov hormon (AMH) važan je parametar u obradi neplodnosti kod žena. Njegove vrijednosti govore o broju primordialnih folikula u jajniku, odnosno rezervi jajnika. U neplodnosti je važan jer nam pomaže u procjeni mogućnosti začeća te, uzevši u obzir kompletnu anamnezu, kakav može biti odgovor jajnika na hormonsku stimulaciju. Ukoliko je AMH visok možemo očekivati hiperstimulaciju kao neželjenu komplikaciju potpomognute oplodnje.
Povišena vrijednost: AMH je očekivano povišen kod sindroma policističnih jajnika i kod nekih vrsta tumora jajnika.
Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti upućuju na smanjenu ovarijsku rezervu ili na menopauzu.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Anti-SARS-CoV-2 (serološko testiranje) 32,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Anti-Smith antitijela (anti-Sm) 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Anticentromerna antitijela (ACA) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antidiuretski hormon (ADH) 54,00 €

Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antigen karcinoma pločastih stanica (SCC) 40,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antihistonska antitijela (AHA) 39,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antimitohondrijska antitijela (AMA) 27,00 €

Antimitohondrijska antitijela (AMA) su antitijela nastala protiv mitohondrija, prvenstveno u stanicama jetre. AMA se zapravo vežu za proteinske antigene unutar unutarnje ovojnice mitohondrija. Prisutnost AMA u serumu ukazuje na nekoliko autoimunih bolesti kao što je primarna bilijarna ciroza. Prisutan je u oko 95% slučajeva. Primarna bilijarna ciroza (PBC) viđa se prvenstveno kod žena srednje dobi i kod onih koje boluju od drugih autoimunih bolesti. PBC je autoimuni poremećaj, stanje u kojem imunološki sustav napada vlastite stanice tijela ili u ovom slučaju dijelove stanica. Kao uzrok AMA-a pretpostavlja se da je ksenobioticima inducirana i/ili oksidativna modifikacija mitohondrijskih autoantigena kritičan korak koji dovodi do gubitka tolerancije. Kod akutnog zatajenja jetre AMA se nalaze protiv svih glavnih antigena jetre. Za pozitivan probir preporučuje se subtipizacija antimitohonrijskih protutijela. Određivanje antitijela podtipa AMA omogućuje rani probir za pojavu antitijela podtipa M2 i M9 koja mogu biti povezana s razvojem i/ili povezanosti PBC-a i prognostičkom klasifikacijom. Početni slučajevi simptomatskog PBC-a često pokazuju samo AMA-M2 (ponekad u kombinaciji s AMA-M9), dok su progresivni slučajevi i mješoviti sindromi s kroničnim akutnim hepatitisom povezani s pojavom podtipova AMA-M2, -M4 i -M8 antitijela
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antimitohondrijska antitijela (AMA) (podskupine) 108,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antimon 60,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antineutrofilna citoplazmatska antitijela (c-ANCA) 32,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antineutrofilna perinuklearna citoplazmatska antitijela (p-ANCA) 32,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antinuklearna antitijela (ANA) (diferencijacija) 359,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antinuklearna antitijela (ANA) (probir) 36,00 €

ANA test detektira antinuklearna antitijela u krvi. Vaš imunološki sustav obično čine antitijela, koja pomažu u borbi protiv infekcija, dok antinuklearna antitijela često napadaju vlastiti tkivo odnosno jezgru svake stanice. U većini slučajeva, pozitivan ANA test pokazuje da vaš imunološki sustav pogrešno napada vlastito tkivo, ili drugim riječima, pokazuje autoimune reakcije. No, neke osobe mogu imati pozitivan ANA test čak i kada su potpuno zdravi. Mnoge reumatske bolesti imaju slične znakove i simptome – bol u zglobovima, umor i vrućicu. ANA test ne može potvrditi određenu dijagnozu, no može pomoći kako bi se isključile neke eventualne bolesti. Ako je ANA test pozitivan, liječnik vas može uputiti na testiranje krvi kako bi se utvrdila prisutnost pojedinih antinuklearnih antitijela, od kojih su neka specifična za određene bolesti. Prisutnost bilo koje vrste antinuklearnih antitijela je pozitivan rezultat testa. Ipak, pozitivan rezultat ne mora značiti da će se razviti bolest. Mnoge osobe kod kojih je ANA test pozitivan nikada ne obolijevaju – osobito žene starije od 65 godina. Mononukleoza je jedna vrsta infekcije koja je povezana s razvojem antinuklearnih antitijela. Također, neki lijekovi za snižavanje krvnog tlaka te određeni lijekovi protiv konvulzija mogu uzrokovati formiranje antitijela.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antinuklearno neuronsko antitijelo (anti-Ma) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antioksidativni kapacitet 47,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antioksidativni status 150,00 €

Uključuje: antioksidativni kapacitet, peroksidacija lipida, vitamin E, bakar, selen, cink, KKS
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Antitijela na acetilkolin (anti-Ach) 39,00 €

Koriste se u dijagnostici mijastenije gravis. Često se određuju u kombinaciji s antitijelima na mišićnu specifičnu kinazu (anti-MuSK).
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na acinusne stanice (IgA) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na alfa-hemolizin Staphylococcus aureus (ASTA) 19,00 €

Antitijela na alfa-hemolizin Staphylococcus aureus (ASTA) je test kojim se dokazuje prisutnost stafilokokne infekcije. U slučaju infekcije stafilokokom (npr. infekcija rane), organizam reagira stvaranjem antitijela na toksin stafilokoka stafilolizin. Porast titra antistafilolizina uočen je otprilike 2-3 tjedna nakon infekcije.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Antitijela na alveolarnu bazalnu membranu (anti-ABM) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na AMPA receptor (anti-AMPAR 1 i 2) 67,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na argininosukcinat liazu (anti-ASL) 27,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na asijaloglikoproteinski receptor (anti-ASGPR) 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na bazalnu membranu glomerula (anti-GBM) 40,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na beta 2-glikoprotein 1 (anti-β2-GP1 IgG ili IgM) 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na C3 konvertazu (C3-nefritis faktor) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na ciklički citrulinirani peptid (anti-CCP) 40,00 €

Dostupni parametri (RF, CRP i dr.) koji se koriste za rutinsku dijagnostiku karakteriziraju nezadovoljavajuću specifičnost u reumatoidnom artritisu (RA). RF (reumatoidni faktori) se otkrivaju i kod drugih autoimunih poremećaja, bakterijskih i virusnih infekcija kao i kod klinički zdravih osoba. Na početku RA samo 40-50% bolesnika pokazuje pozitivan titar. Osim RF, u serumu bolesnika s RA nalaze se i druga antitijela: ANA, anti-CCP, RA 33 antitijela i druga. Anti-CCP imaju visoku dijagnostičku specifičnost. Mogu se otkriti u otprilike 50% RF negativnih pacijenata s reumatoidnim artritisom. Za potvrdu reumatoidnog artritisa dostupna su dva laboratorijska parametra: anti-CCP i COMP (eng. Cartilage Oligomeric Matrix Protein). Klasična serologija reumatizma sastoji se od RF, CRP, ANA i ASL. Za specifikaciju RA preporučuje se citrulinirani ciklički peptid. Praćenje terapije provodi se testiranjem COMP.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Antitijela na dekarboksilazu glutaminske kiseline (anti-GAD) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na dezmosome pločastih stanica 36,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na dvostruku DNA uzvojnicu (anti-dsDNA) 34,00 €

Antitijela na dvostruku DNA uzvojnicu (anti-dsDNA) reagiraju s epitopima DNA. Mogu se naći pretežno kod sistemskog eritemskog lupusa (SLE, oko 70% svih slučajeva). Zbog svoje visoke specifičnosti, ds-DNA antitijela spadaju u najvažnije kriterije za dijagnozu SLE. Zdrave osobe kod kojih se dokazuju antitijela protiv ds-DNA mogu razviti SLE kasnije (godinama nakon pregleda). Kvantitativna razina dsDNA prikladna je za kontrolu terapije. Treba istaknuti da negativan nalaz ne isključuje eritematozni lupus. U svakom slučaju, preporučujemo prvo provođenje specifičnih testova kao što je ANA profil.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na ekstraktibilne nuklearne antigene (ENA) 116,00 €

ENA (ekstraktibilni nuklearni antigeni) test obuhvaća sedam antigena jezgre: SS-A (antiRo), SS-B (antiLa), nRNP (U1-nRNP), Sm, Scl 70 (DNA-topoizomeraza), Jo-1.
Postojanje autoantitijela iz ENA grupe upućuje na neku od autoimunih bolesti: SLE (sistemski lupus erithematosus), Sjögrenov sindrom, Polymyositits, Dermatomyositis, sklerodermija, mješane kolagenoze, primarna bilijarna ciroza, kronični aktivni hepatitis.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na epidermalnu bazalnu membranu (anti-BMZ) 31,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na epitel žučnih kanala 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na GABAb receptore (anti-GABAbR) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na glatku muskulaturu (ASMA) 35,00 €

Antitijela na glatku muskulaturu reagiraju s različitim antigenima citoplazme glatkih mišićnih stanica (aktin, miozin, tropomiozin, troponin, meromiozin, mikrotubuli, desmin, tubulin, vimentin). Ovisno o specifičnosti antitijela za antigen i epitop, u IFT-u se mogu otkriti reakcije sa srčanim i skeletnim mišićima, kao i s nemišićnim stanicama. Sporadično antitijela ciljaju na kalmodulin. Stoga se mogu otkriti različiti obrasci fluorescencije, svi s različitim naglašavanjem utvrđenih antigena tkivnih komponenti glatkih mišića. Indikacija: Sumnja na kronični agresivni hepatitis (autoimuni hepatitis).
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na intrinzični faktor (anti-IF) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na jednostruku DNA uzvojnicu (anti-ssDNA) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na kalcijeve kanale N tip (anti-VGCC-N) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na kalcijeve kanale PQ tip (anti-VGCC-PQ) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na kalijeve kanale (anti-VGKC) 67,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na kontaktin povezan protein-2 (anti-CASPR2) 34,00 €

CASPR2 (eng. Contactin associated protein-2) je autoantigen za hiperekscitabilnost perifernog živca ili neuromiotoniju.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na KU protein (anti-KU) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na leucinom bogat gliomom inaktiviran protein 1 (anti-LGI-1) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na mijelin oligodendrocitni glikoprotein (anti-MOG) 40,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na mijelinski bazični protein (anti-MBP) 32,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na mijelinu sličan glikoprotein (anti-MAG IgA) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na mijelinu sličan glikoprotein (anti-MAG IgG) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na mijelinu sličan glikoprotein (anti-MAG IgM) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na mijeloperoksidazu (anti-MPO) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na mišićnu histidil-tRNA sintetazu (anti-Jo-1) 27,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na mišićnu specifičnu kinazu (anti-Musk) 40,00 €

Koristi se u dijagnostici mijastenije gravis. U kombinaciji s antitijelima na acetilkolinske receptore (anti-AchR) serološki se otkrije više od 95% oboljelih.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na nadbubrežne žlijezde (adrenalna antitijela) 48,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na neuronske antigene (anti-Hu) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na neuronske antigene (anti-Ri) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na neuronske antigene (anti-Tr/DNER) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na neuronske antigene (anti-Yo) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na nikotinski acetilkolinski receptor (anti-AChR) 40,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na NMDA receptor (anti-NMDAR) 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na nuklearni antigen proliferirajućih stanica (anti-PCNA/anti-Ciklin I) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na nukleosome (anti-NuA) 27,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na oksidirani LDL (anti-oxLDL) 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na oligomerni matriks proteina hrskavice (anti-COMP) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na parijetalne stanice (APCA) 40,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na poprečno prugastu muskulaturu (SMA) 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na protein 4 srodan lipoproteinskom receptoru (anti-LRP4) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na proteinazu 3 (anti-PR3) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na ribosomski P protein (anti-RPP) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na Sjögren sindrom antigen A (anti-SS-A/Ro) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na Sjögren sindrom antigen B (anti-SS-B/La) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na steroidne stanice jajnika 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na streptolizin O (ASO) 19,00 €

Antitijela na streptolizin O (ASO) je test kojim se mjeri količina antitijela na streptokok grupe A. Streptokok grupe A, piogeni streptokok (Streptococcus pyogenes), jedan je od češćih uzročnika bakterijskih infekcija kod ljudi. On uzrokuje bolesti kao što su akutna reumatska groznica, akutni glomerulonefritis, akutni faringitis, sinusitis, upala pluća, septični šarlah, gangrena i limfangitis. Streptokoki grupe A stvaraju antigen streptolizin O, hemolizin na kojeg će pacijent reagirati tako da stvara antitijela. Titar tih antitijela počinje rasti najranije za 1 tjedan, a najviše vrijednosti postiže 3-6 tjedana nakon infekcije. Ukoliko izostanu komplikacije i ne dođe do ponovne infekcije, titar ASO obično se normalizira unutar 6-12 mjeseci.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti ASO titra pokazatelj su prisutnosti antitijela na beta hemolitički streptokok grupe A. Samo povišeni ASO titar bez kliničkih manifestacija nema značaja jer je jedino pokazatelj preboljele infekcije. Važnost ASO titra očituje se u tome što on nosi stanoviti rizik, iako mali, za razvoj kasnih posljedica streptokoknih bolesti, reumatske vrućice i poststreptokoknog glomerulonefritisa. Stoga je mikrobiološki nalaz obriska ždrijela jedina pretraga kojom se potvrđuje infekcija.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Antitijela na tireoglobulin (anti-Tg) 27,00 €

Antitijela na tireoglobulin (anti-Tg) javljaju su kod Hashimotove bolesti (autoimunog tireoiditisa), primarnog mikesedema i Gravesove bolesti zajedno s porastom anti-TPO antitijela i značajna su ukoliko su anti-TPO antitijela negativna. Osim toga, anti-Tg je prisutan kod bolesnika s blagom hipo- ili hipertireozom, a nerijetko i kod bolesnika s drugim autoimunim bolestima kao što su reumatoidni artritis, perniciozna anemija i dijabetes tipa I. Nadalje, anti-Tg je prisutan u 30-60% bolesnika s karcinomom štitnjače.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti imaju najveću kliničku značajnost kod oboljelih od Hashimotove i Gravesove bolesti.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Antitijela na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO) 27,00 €

Antitijela na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO) su antitijela koja kao antigen prepoznaju tireoidnu peroksidazu (TPO). TPO je glikoprotein u mikrosomima stanica štitnjače čija je osnovna uloga u reakcijama jodinacije tirozina tijekom biosinteze T3 i T4. Za razliku od anti-Tg, anti-TPO mogu imati patogenu ulogu u razvoju (destruktivne) autoimune bolesti štitnjače. Anti-TPO obično su prisutna u kombinaciji s povišenim vrijednostima anti-Tg kod većine bolesnika s Hashimotovim tireoiditisom, primarnim miksedemom i Gravesovom bolesti. Anti-TPO često su prisutna bez prisustva anti-Tg, a do 64% slučajeva autoimunog hipotireoidizma povezano je jedino s anti-TPO. Nerijetko se javljaju i kod drugih autoimunih bolesti kao što je reumatoidni artritis, Addisonova bolest i dijabetes tipa I.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti imaju najveću kliničku značajnost kod bolesnika s Hashimotovim tireoiditisom, primarnim miksedemom i Gravesovom bolesti. Povišene vrijednosti anti-TPO mogu se pronaći kod većine žena s poslijeporođajnim poremećajima štitnjače, a utvrđeno je da je prisutnost antitijela u ranoj trudnoći povezana s visokim rizikom pojave asimptomatske poslijeporođajne hipotireoze.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Antitijela na tirozin fosfatazu (IA2) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na tkivnu transglutaminazu (anti-tTG IgA, IgG) u serumu 67,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na tkivnu transglutaminazu (anti-tTG IgA, IgG) u stolici 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na tkivnu transglutaminazu (anti-tTG IgA) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na tkivnu transglutaminazu (anti-tTG IgG) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na topljivi antigen jetre (anti-SLA) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na Treponema pallidum (anti-TP EIA IgG, IgM) 39,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: sljedeći radni dan

Antitijela na TSH receptore (anti-TSHR/TRAK) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na tumor supresorski gen p53 (anti-p53) 40,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na U1 ribonukleoproteinski kompleks (anti-U1-nRNP) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na vlakna srčanog mišića 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na vrčaste stanice (IgA) 32,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na vrčaste stanice (IgG) 32,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na β stanice Langerhansovih otočića (ICA) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitrombin III 23,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: sljedeći radni dan
Za ovu pretragu je potrebno doći u laboratorij do 10h!

Apolipoprotein A1 (Apo A1) 16,00 €

Lipidi su netopivi u vodi pa se tijelom prenose pomoću složenih struktura koje se nazivaju lipoproteini. Opisano je bar pet glavnih apolipoproteina koji su označeni slovima od A do E. Glavni apolipoprotein (prenosnik) HDL-kolesterola je apolipoprotein A (Apo A). Apo A1 ima ulogu uklanjanja prekomjernog kolesterola iz tkiva. Mjerenje Apo A1 često se koristi za kategoriziranje bolesnika s genetskim poremećajem koji vodi do niske koncentracije HDL-kolesterola.  
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti nađene su kod hiperfunkcije jajnika i abetalipoproteinemija.
Snižena vrijednost: Smanjena razina Apo A1 primijećena je kod kardiovaskularnih bolesnika. Može se javiti i u stanjima kao što su: septikemija, AIDS, inzulin-ovisan dijabetes, nedostatak hormona rasta, hipofinkcija jajnika, nasljedna hipertrigliciridemija, reumatska bolest, osnovna hipertenzija, akutni infarkt miokarda, oboljenje koronarnih arterija, ishemija srca, ateroskleroza, kronični aktivni hepatitis te ciroza jetre.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Apolipoprotein B (Apo B) 16,00 €

Lipidi se tijelom prenose pomoću složenih struktura koje se nazivaju lipoproteini. Opisano je bar pet glavnih apolipoproteina koji su označeni slovima od A do E. Osnovna je uloga Apo B isporuka kolesterola u tkiva.  
Povišena vrijednost: Povišena razina Apo B povezana je s povišenim rizikom bolesti srčanih arterija, zatim u hipotiroidizmu te nedostatku faktora rasta.
Snižena vrijednost: Snižene razine Apo B nalaze se u septikemiji, zatim u hipertiroidizmu te abetalipoproteinemiji.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Apolipoprotein E/B (PCR) 200,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Arahidonska kiselina 42,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Arsen 38,00 €

Arsen je prisutan u insekticidima i pesticidima. Većina tvari arsena brzo se resorbira, također i kroz kožu u toksičnim koncentracijama. Arsen se normalno skladišti u neznatnim količinama u jetri i prvenstveno je vezan za sulfhidrilne skupine u keratinu kože. Eliminira se putem bubrega. Arsen blokira sulfhidrilne skupine. Djeluje akutno kao kapilarni otrov (proširenje krvnih žila), kronična intoksikacija: kožni problemi (crna koža) i neuritis. Akutni simptomi: edem, mučnina, moguće s povraćanjem, teški gastrični enteritis s rižinom vodom, slični proljevi, šok zbog gubitka vode, elektrolita i proteina, komplikacije s bubrezima (oligurija, anurija).
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Ascaris lumbricoides (ELISA) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Asimetrični dimetilarginin (ADMA) 66,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Aspartat-aminotransferaza (AST) 2,70 €

Aspartat-aminotransferaza (AST) je enzim kojeg ima najviše u jetri, srčanom mišiću i skeletnim mišićima te u manjim aktivnostima u mozgu, bubrezima, gušterači, plućima i krvnim stanicama. Aktivnost AST-a koristi se prvenstveno u dijagnostici, praćenju tijeka bolesti i terapiji bolesti jetre i žuči. Uz praćenje vrijednosti AST-a gotovo uvijek se određuje i ALT.
Povišena vrijednost: Povećana aktivnost AST-a u serumu pokazatelj je da je došlo do oštećenja tkiva bogatih AST-om, prilikom čega je došlo do oslobađanja AST-a u cirkulaciju.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Aspergillus fumigatus (IgA, IgG, IgM) 97,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Aspergillus fumigatus (PCR) 123,00 €

Uzorak: iskašljaj/sputum
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Aspirat traheje (bakteriološki) 27,00 €

Ovom se pretragom dokazuje prisustvo bakterijskog patogena u uzorku aspirata traheje bolesnika te rezultat analize povezuje s upalnim procesom respiratornog (dišnog) sustava, a u ovisnosti o kliničkoj slici i imunokompetentnosti bolesnika. Pretraga se temelji na izolaciji i identifikaciji i kvantifikaciji bakterijskog patogena i izradi testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove. Potencijalni bakterijski patogeni mogu biti sljedeći: ß hemolitički streptokok grupe A, a u iznimnim kliničkim situacijama i svakako u konzultaciji s ordinirajućim liječnikom – mogu biti i streptokoki grupa C i G, Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Klebsiella pneumoniae, E. coli i druge enterobakterije zatim Pseudomonas aeruginosa te Acinetobacter baumannii koji je obično pokazatelj prethodne ili trenutne  hospitalizacije (boravka u bolnici).
Pozitivan nalaz: Rezultat pretrage sadrži naziv bakterije u brojčanoj formi (kvantitativno) s pripadajućim antibiogramom, a obavezno u nalazu je naveden i direktni mikroskopski preparat uzorka, što uključuje: broj leukocita - upalnih stanica (polimorfonukleara - PMN).
Negativan nalaz: Fiziološka flora.  
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Atopobium vaginae (PCR) 55,00 €

Uzorak: obrisak cerviksa, vagine ili uretre
Vrijeme izdavanja nalaza: unutar 5 radnih dana

ATP test 67,00 €

Uključuje: ATP u granulocitima
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

_

0-9

_
1,25 (OH)2 -Vitamin D (kalcitriol)350,00 kn

Nema dodatnog opisa

Iznos u eurima iskazan je primjenom fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1 EUR = 7,53450 KN