Abecedni popis pretraga

Tražilica pretraga

_

F

_
Faktor II G20210A mutacija 44,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana

Faktor V Leiden G1691A mutacija 44,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana

Fenitoin 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana

Fenobarbital 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: sljedeći radni dan

Feritin 16,00 €

Feritin je protein koji se sintetizira u jetri, a pokazatelj je rezervi željeza.
Povišena vrijednost: Koncentracija feritina može biti povišena zbog različitih bolesti kao što su infekcije, kronične upalne bolesti (reumatoidni artritis, bubrežne bolesti), srčane i zloćudne bolesti. Kod oštećenja jetre (virusni hepatitis, toksično oštećenja jetre, alkoholizam) feritin se oslobađa iz stanica i njegova razina u krvi raste iako ukupna količina željeza u tijelu može biti normalna.
Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti feritina javljaju se uslijed pomanjkanja željeza u organizmu (akutno ili kronično krvarenje, trudnoća, nedovoljan unos željeza prehranom ili smanjena apsorpcija).
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Fetuin-A 50,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Fibrinogen 7,30 €

Fibrinogen je protein krvne plazme koji se sintetizira u jetri, a fiziološki sudjeluje u procesu koagulacije krvi. Fibrinogen pod utjecajem drugih faktora zgrušavanja stvara vidljivi ugrušak.
Povišena vrijednost: Povećane koncentracije fibrinogena normalno se mogu naći u trudnoći ili za vrijeme mjesečnice. Kako je ovo protein akutne faze, njegov porast povezan je s raznim upalnim stanjima, traumama i tumorima. Nalazi se povišen i kod blažih oštećenja jetre kao i kod opeklina. Osobito visoke vrijednosti mogu se naći u akutnim bakterijskim infekcijama, pri sepsi, a također i kod reumatske vrućice i nefrotskom sindromu.
Snižena vrijednost: Snižene koncentracije fibrinogena nalaze se pri teškim oštećenjima jetre (u toksičnom hepatitisu, jetrenoj cirozi ili akutnoj atrofiji jetre), kod teških krvarenja i u terminalnim fazama zloćudnih bolesti. Fibrinogen je blago snižen pri bolestima koštane srži, mijeloične leukemije, perniciozne anemije, šarlaha i pelagre.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Firmicutes/Bacteroidetes omjer 118,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Fluoridi 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Folikul stimulirajući hormon (FSH) 18,00 €

FSH (Folikul stimulirajući hormon) i LH su gonadotropini i izlučuje ih hipofiza. Utječu na funkciju gonada (ovarija i testisa) i lučenje njihovih hormona. U muškaraca stimulira spermatogenezu, a u žena razvoj folikula i lučenje estradiola. Vrijednost FSH-a raste do petog dana folikularne faze ciklusa i najviša je u sredini ciklusa kada potiče ovulaciju i stvaranje žutog tijela, a nakon toga pada dok estradiol iz jajnika raste.
Povišena vrijednost: Povećane koncentracije gonadotropina, osim u razdoblju koje prethodi ovulaciji (periovulacijsko razdoblje), upućuje na promjene u funkciji gonada ili poremećaj u odnosu hipotalamus-hipofiza. Povišene vrijednosti mogu se pronaći kod hipergonadotropog hipogonadizma, tumora hipofize, Turnerovog sindroma, sindroma policističnih jajnika te preuranjene menopauze.
Snižena vrijednost: Konstantno snižene vrijednosti LH i FSH javljaju se kod hipogonadotropnog hipogonadizam, zakašnjelog puberteta, Sheehanovog sindroma, anoreksije i tumora hipotalamusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Fosfolipaza A2 vezana na lipoprotein (Lp-PLA2) 64,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Francisella tularensis (IgG, IgM) 32,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Fruktozamin 43,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

FSME (IgG, IgM) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

_

0-9

_
1,25 (OH)2 -Vitamin D (kalcitriol)350,00 kn

Nema dodatnog opisa

Iznos u eurima iskazan je primjenom fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1 EUR = 7,53450 KN