Abecedni popis pretraga

Tražilica pretraga

_

K

_
Kadmij 31,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kalcij 3,40 €

Kalcij u serumu sastoji se od dviju frakcija: ioniziranog i vezanog (citratom, bikarbonatom ili fosfatom) kalcija. Fiziološki je aktivan samo ionizirani kalcij, a koncentracija mu u serumu ovisi, osim o pH krvi, o raznim čimbenicima: parathormonu (PTH) koji održava koncentraciju kalcija, kalcitoninu koji djeluje suprotno od PTH smanjujući koncentraciju kalcija, vitaminu D koji pospješuje apsorpciju kalcija u tankome crijevu, proteinima plazme koji vežu dio kalcija (pretežno serumski albumini) i koncentraciji fosfata s kojom je kalcij u recipročnom odnosu. Ionizirani kalcij ima brojne funkcije u organizmu: regulira propusnost stijenki kapilara i staničnih membrana kao i transport kroz membrane, smanjuje neuromuskularnu podražljivost, sudjeluje u otpuštanju neurotransmitora i prijenosu živčanih impulsa, potreban je za mišićnu kontrakciju i koagulaciju krvi, sudjeluje u kontroli lučenja gušterače, štitnjače i paratireoidne žlijezde te aktivira razne enzime. Zajedno s fosfatima, kalcij je važan sastojak koštane mase.
Povišena vrijednost: Povećana koncentracija kalcija u serumu (hiperkalcemija) prati hiperparatireoidizam, hipervitaminozu D, nefritis, acidozu kod kroničnih plućnih bolesti, te policitemiju, multipli mijelom i tumore kostiju, osobito pri metastazama u kostima.
Snižena vrijednost: Smanjena koncentracija kalciju u serumu (hipokalcemija) nalazi se kod hipoparatireoidizma, rahitisa i osteomalacije, zatim kod steatoreje, celijakije i sprue (stanja koja prate teški proljevi), bubrežnih bolesti praćenih proteinurijom i kolostatskoj žutici uzrokovanoj tumorom (zbog hipoalbuminemije). Izražena hipokalcemija dovest će do mišićne tetanije. U trudnoći su potrebe za kalcijem, fosfatima i vitaminom D povećane pa se katkada zbog toga u trudnoći pojavljuje hipokalcemija.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kalcij u urinu 3,40 €

Koristi se u utvrđivanju poremećaja rada bubrega i mokraćnog trakta te praćenju tijeka bolesti i terapije.
Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kalcij, ionizirani 12,00 €

Kalcij u serumu sastoji se od dviju frakcija: ioniziranog i vezanog (citratom, bikarbonatom ili fosfatom) kalcija. Fiziološki je aktivan samo ionizirani kalcij a koncentracija mu u serumu ovisi, osim o pH krvi, o raznim čimbenicima: parathormonu (PTH) koji održava koncentraciju kalcija, kalcitoninu koji djeluje suprotno od PTH smanjujući koncentraciju kalcija, vitaminu D koji pospješuje apsorpciju kalcija u tankome crijevu, proteinima plazme koji vežu dio kalcija (pretežno serumski albumini) i koncentraciji fosfata s kojom je kalcij u recipročnom odnosu.
Ionizirani kalcij ima brojne funkcije u organizmu: regulira propusnost stijenki kapilara i staničnih membrana kao i transport kroz membrane, smanjuje neuromuskularnu podražljivost, sudjeluje u otpuštanju neurotransmitora i prijenosu živčanih impulsa, potreban je za mišićnu kontrakciju i koagulaciju krvi, sudjeluje u kontroli lučenja gušterače, štitnjače i paratireoidne žlijezde te aktivira razne enzime. Zajedno s fosfatima, kalcij je važan sastojak koštane mase.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kalcitonin (CT) 35,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kalij 2,70 €

Kalij je glavni unutarstanični kation. Njegova je koncentracija u eritrocitima oko 20 puta viša nego u krvnom serumu, što je razlog nemogućnosti njegova određivanja u slučajevima hemolize koja može nastati prilikom otežanog vađenja krvi. Održavanje stalne koncentracije kalija u krvi od vitalne je važnosti za organizam. Glavna mu je uloga u metabolizmu stanica i u održavanju neuromuskularne podražljivosti, a između ostalog, važan je za rad srca. Izlučivanje kalija putem bubrega važno je u održavanju ravnoteže kalija u organizmu. Za razliku od natrija za koji postoji bubrežni prag i čije izlučivanje regulira aldosteron, kalij se izlučuje nekontrolirano, odnosno posredno, djelovanjem na izlučivanje i reapsorpciju natrija. Zbog toga je organizam realno više izložen opasnosti od manjka kalija nego natrija.
Povišena vrijednost: Povišena koncentracija kalija u serumu javlja se u stanjima kada kalij prelazi iz stanica u izvanstaničnu tekućinu. To se događa kod manjka tekućine ili kada se kalij daje terapeutski, i to brže nego što se izlučuje mokraćom. Ako su bubrezi zdravi do ovoga rijetko dolazi. Koncentracija kalija u serumu povećana je često u kroničnoj bubrežnoj insuficijenciji.
Snižena vrijednost: Snižena koncentracija kalija u serumu javlja se zbog gubitka kalija uslijed jake diureze, povraćanja, proljeva ili pankreasne fistule, razrjeđenja izvanstanične tekućine, nedovoljne prehrane i naglog prijelaza kalija iz izvanstanične tekućine u stanice. Klinička stanja do kojih dolazi do sniženja koncentracije kalija su dijabetička acidoza, terapija glukozom i fiziološkom otopinom, gastrointestinalni poremećaji, postoperativna stanja naročito nakon abdominalnih operacija, Cushingova bolest ili terapijsko davanje hormona nadbubrežne žlijezde.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kalprotektin 39,00 €

Određivanje fekalnog kalprotektina je neinvazivni test koji omogućava razlikovanje fukcionalnih crijevnih smetnji (npr. iritablini kolon, IBS) od organskih - upalnih bolesti crijeva (IBD) kod pacijenata kod koji žele izbjeći invazivne (neugodne) enoskopske pretrage. Ovaj jednostavni test pokazati će povišene vrijednosti kalprotektina u stolici, proteina koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi. Kod osoba s dokazanom upalnom bolesti crijeva koristi se za predviđanje odgovora na terapiju, otkrivanja relapsa i općenito praćenja terapije.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti kalprotektina se nalaze u različitim organskim upalnim oboljenjima kao što su kolitis, Chronova bolest, divertikulitis, polipi, adenomi, karcinomi ili pak zarazne bolesti (ali ne i kod iritabilnog kolona). 
Napomena: Tjedan dana prije uzimanja uzorka, u dogovoru s liječnikom, treba prekinuti uzimanje inhibitora protonske pumpe*, kako ne bi dobili lažno negativne rezultate. Uzimanje NSAID-a kao što je aspirin također treba izbjegavati barem tjedan dana prije davanja uzorka jer mogu utjecati na rezultate. U ljekarni nabavite malu posudicu koja s unutarnje strane poklopca ima žličicu za uzimanje uzorka. Dovoljna je količina stolice veličine lješnjaka.
*Inhibitori protonske pumpe: omeprazol (Ultop, Omezol, Ortalox, Target plus) , pantoprazol (Acipan, Apazol, Controloc, Ipraalox, Nolpaza, Pantoloc control, Pantoprazol, Protizol, Somac Control, Zipantola, Zoltex, Zoprax), rabeprazol (Ares, Zulbex), lansoprazol (Lanzul, Larona, Lazol) i esomeprazol (Emanera, Esomeprazol, Esprol, Nexium, Seval).
Vrijeme izdavanja nalaza: unutar 24h

Kalprotektin + hemoglobin 47,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Karbamazepin 39,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana

Karcinoembrionalni antigen (CEA) 18,00 €

Karcinoembrionalni antigen (CEA) je glikoproteinski tumorski biljeg. Prvenstveno je biljeg vezan uz probavni sustav ali mu vrijednosti u krvi rastu i kod drugih malignih i nemalignih bolesti. Trajni porast vrijednosti CEA u krvi nakon liječenja ukazuje na prisutnost neotkrivenih metastaza ili nepotpuno odstranjenje tumora. Progresivni rast CEA pokazatelj je napredovanja maligne bolesti i neodgovarajućeg odgovora pacijenta na terapiju. Snižavanje vrijednsoti CEA općenito upućuje na dobru prognozu bolesti i dobar terapijski odgovor. Klinička važnost CEA dokazana je pri praćenju bolesnika s tumorima različite etiologije, ali je njegova prognostička važnost prvenstveno kod praćenja kolorektalnog karcinoma, karcinoma dojke i karcinoma pluća. Mada se određivanje CEA ne može biti test probira na rak u općoj populaciji, često se koristi kao pomoćna pretraga pri procjeni prognoze odnosno praćenju onkoloških pacijenata.
Povišena vrijednost: CEA može biti povišen kod raznih nemalignih bolesti kao što su ciroza, emfizem pluća, rektalni polipi, pankreatitis, hepatitis, kolitis. Pušači imaju nešto više vrijednosti u odnosu na nepušače. CEA se najčešće koristi u praćenju kolorektalnog karcinoma, ali i karcinoma dojke i pluća.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kardiolipinska antitijela (IgG, IgM), pojedinačno 30,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Karotenoidi 83,00 €

Uključuje: likopen, beta-karoten, kriptoksantin, kantaksantin, lutein
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Katekol-O-metiltransferaza (COMT PCR) 153,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Katekolamini u plazmi (adrenalin, noradrenalin) 97,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Katekolamini u urinu (adrenalin, noradrenalin, dopamin) 51,00 €

Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Kaugumni test 58,00 €

Uključuje: određivanje žive u slini oslobođene iz amalgamskih plombi
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Klirens kreatinina 11,00 €

Klirens kreatinina je mjera glomerularne filtracije (količine krvi koja se filtrira u bubrezima tijekom 1 min) kojom se procjenjuje funkcionalna sposobnost bubrega (izlučivanje tvari iz organizma urinom).
Različite bolesti narušavaju funkciju bubrega, smanjuju protok krvi kroz njih i samim time snižavaju razinu klirensa kreatinina: akutni i kronični pijelonefritis (bakterijska upala bubrega), ciroza jetre, dijabetes, ekstrahepatalna bilijarna opstrukcija (bolest žučnih putova), giht, glomerulonefritis (upala glomerula), Wilsonova bolest, hiperparatireoidizam, kongestivno zatajivanje srca, multipli mijelom, policistična bolest bubrega, preeklampsija, renalna vaskularna hipertenzija, sistemski lupus eritematodes.
Stanja koja uzrokuju povećane vrijednosti klirensa kreatinina su: bolesti bubrega (infekcije, zatajenje bubrega), akromegalija, opeklina, gubitak krvi, neki oblici raka, dijabetes, lupus, hipertenzija, bolesti krvožilnog sustava, rabdomioliza, mišićna distrofija, giht, primjena nekih antibiotika i diuretika.
Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kloridi 3,40 €

Kloridni anion glavni je izvanstanični anion. S natrijevim kationom glavni je čimbenik u održavanju ravnoteže tekućine, osmotičkog tlaka i acido-bazne ravnoteže. Kao i natrij, iz cirkulacije se uklanjaju u bubregu prelazeći u glomerularni filtrat iz kojeg se pasivno reapsorbiraju. U slučaju većeg gubitka natrija i klorida znojenjem, počinje se lučiti više aldosterona čime će se izlučivati znoj manje koncentracije natrija i klorida i tako smanjiti njihov gubitak iz organizma.
Povišena vrijednost: Povišene koncentracije klorida pojavljuju se u stanjima dehidracije, dekompenziranih srčanih bolesti i u nefritisu, zatim u repiracijskoj alkalozi, hiperfunkciji nadbubrežne žlijezde (Cushingov sindrom) te kod prekomjernog davanja NaCl-a prilikom terapije hipertoničnom otopinom soli. Uglavnom, promjene koncentracije klorida u serumu prate iste promjene natrija.
Snižena vrijednost: Snižene koncentracije klorida pojavljuju se kod raznih gastrointestinalnih poremećaja praćenih proljevima i povraćanjem, zatim nekih infektivnih bolesti (osobito upale pluća), u dijabetičkoj acidozi, kod kroničnih bubrežnih bolesti, kao i u krizama kod Addisonove bolesti (hipofunkcije nadbubrežne žlijezde).
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Klozapin 43,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kobalt 60,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Koenzim Q10 51,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kolesterol 2,70 €

Kolesterol je neophodan za sintezu steroidnih hormona, žučnih kiselina, vitamina D i sastavni je dio staničnih membrana. U organizam ga unosimo hranom ili se sintetizira u jetri, a u manjoj količini i u drugim tkivima. Kolesterol nije topiv u vodi te zbog toga krvotokom može putovati jedino vezan za proteine koji su u vodi topivi. Ove čestice građene od masti i proteina zovu se lipoproteini, a ovisno o omjeru masti i proteina, govorimo o HDL-kolesterolu (high density lipoprotein, lipoproteini visoke gustoće, s puno proteina) ili LDL-kolesterolu (low density lipoprotein, lipoproteini niske gustoće, s manje proteina). Koncentracija ukupnog kolesterola stoga pruža samo osnovnu sliku, koju po potrebi proširujemo na daljnje laboratorijske pretrage u procjeni metabolizma lipoproteina (HDL-kolesterol, LDL-kolesterol i trigliceridi). Određivanjem koncentracije ukupnog kolesterola dobivamo osnovni uvid u stanje metabolizma lipoproteina, što je važno u procjeni rizika za razvoj ateroskleroze.
Povišena vrijednost: Povišena vrijednost kolesterola (hiperkolesterolemija) povećava rizik za razvoj ateroskleroze, a povezana je i sa nizom drugih bolesti kao što su hipotireoza, početna faza hepatitisa, opstruktivna žutica, nefritis i šećerna bolest.
Snižena vrijednost: Snižena vrijednost kolesterola (hipokolesterolemija) je znatno rjeđa, a javlja se kod hipertireoze, ciroze, teškog kroničnog hepatitisa, a često prati i maligne bolesti.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kolinesteraza 11,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kompletna krvna slika (KKS) 8,00 €

Kompletna krvna slika (KKS) najčešće je hematološka pretraga i najčešća laboratorijska pretraga uopće. Nalaz krvne slike ukazuje na različita bolesna stanja. Nezaobilazan je nalaz u prepoznavanju i praćenju tijeka bolesti i terapije niza hematoloških i nehematoloških bolesti. Upozorava na akutna i kronična krvarenja, postojanje anemija, leukemija, upala (akutnih ili kroničnih, bakterijskih ili virusnih). Krv je po svom sastavu tekućina koju čine krvne stanice suspendirane u plazmi. Krvne stanice su eritrociti (crvene krvne stanice), leukociti (bijele krvne stanice) i trombociti (krvne pločice).
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kontrola crijeva dojenčadi 115,00 €

Uključuje: status crijevne flore, eozinofilni protein X, kalprotektin, alfa-1-antitripsin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kontrola crijeva novorođenčadi 153,00 €

Uključuje: status crijevne flore, sekretorni IgA, eozinofilni protein X, kalprotektin, alfa-1-antitripsin, lizozim
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kortizol u serumu 20,00 €

Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH), a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest). Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje te pretilost.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti mogu ukazivati na Cushingov sindrom, ali isto tako povišene koncentracije mogu biti prisutne i kod alkoholizma, depresije, anoreksije, prekomjerne tjelesne težine, povišene koncentracije estrogena (oralni kontraceptivi ili trudnoća) ili kod kroničnih sistemskih oboljenja. Koncentracija kortizola povisuje se i u stresnim situacijama (hipoglikemija, operativni zahvat).
Snižena vrijednost: Smanjenje koncentracije kortizola znak je primarne (Addisonova bolest) ili sekundarne insuficijencije nadbubrežne žlijezde.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kortizol u slini 36,50 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Kortizol u slini (dnevni profil) 95,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Kortizol u urinu 40,00 €

Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH), a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest). Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje te pretilost.
Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kositar 62,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kositar u urinu 34,00 €

Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kreatin-kinaza (CK) 2,70 €

Kreatin kinaza (CK) je enzim koji sudjeluje u stvaranju energije potrebne za rad mišića. Najviše je zastupljen u skeletnim mišićima, srčanom mišiću i mozgu.
Povišena vrijednost: Povećanu aktivnost CK u serumu zdravih ljudi mogu uzrokovati jači udarci i ozljede pa čak i intramuskularna injekcija pogotovo injekcija nekih antibiotika kao penicilina i tetraciklina ili povećana mišićna aktivnost. Dijagnostička važnost određivanja aktivnosti ovog enzima danas je prije svega kod bolesti mišića (progresivna mišićna distrofija, dermatomiozitis, akutna mioglobinurija).
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.  
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kreatinin 2,70 €

Kreatinin se koristi kao pokazatelj bubrežne funkcije. U organizmu nastaje iz kreatina i fosfkreatina koji potječu iz mišića. Stoga je razina kreatinina u krvi proporcionalna mišićnoj masi i vrlo se malo mijenja. Kreatinin se izlučuje putem bubrega. Određuje se u dijagnostici bubrežnih bolesti i kod procjene funkcije bubrega (klirens kreatinina). Uz ovu pretragu često se određuje i ureja. Vrijednosti kreatinina ovise o dobi, spolu, mišićnoj masi, rasi i prehrani. Kod konstantne mišićne mase i neometanog izlučivanja urina koncentracije kreatinina u krvi također su konstantne. Međutim, koncentracija kreatinina u serumu nije dovoljno osjetljiv pokazatelj ranih bubrežnih oštećenja. Stoga normalna razina kreatinina u serumu ne isključuje postojanje oštećenja bubrežne funkcije.
Povišena vrijednost: Povećana koncentracija kreatinina u serumu pokazatelj je smanjene bubrežne funkcije kao i opstrukcije mokraćnog sustava raznog porijekla.
Snižena vrijednost: Snižena vrijednost kreatinina u krvi može se naći kod osoba s mišićnom distrofijom, niskom mišićnom masom ili starijih osoba.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kreatinin u urinu 2,70 €

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kriofibrinogen 35,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Krom 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kromogranin A (CgA) 47,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Krvna grupa i Rh faktor 60,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: sljedeći radni dan

Kućna prašina (IgE) 67,00 €

Uključuje: Dermatophagoides farinae, Dermatophagoides pteronyssinus, žohar
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

_

0-9

_
1,25 (OH)2 -Vitamin D (kalcitriol)350,00 kn

Nema dodatnog opisa

Iznos u eurima iskazan je primjenom fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1 EUR = 7,53450 KN