Abecedni popis pretraga

Tražilica pretraga

_

N

_
nArt V1 (PR12 protein), glavni alergen pelina 27,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Natrij 2,70 €

Natrij je glavni kation izvanstaničnog prostora. O njegovoj koncentraciji ovisi ravnoteža tekućine i održavanje osmotičkog tlaka. Reapsorpciju natrija pospješuje hormon aldosteron iz kore nabubrežne žlijezde. Reapsorpcija natrija u distalnim tubulima i njegova zamjena za ione vodika i kalija dio su važnog mehanizma u održavanju acido-bazne ravnoteže.
Povišena vrijednost: Povišene koncentracije natrija u serumu javljaju se kod pojačanog rada nadbubrežne žlijezde (Cushingov sindrom), pretjerani gubitak tekućine i posljedične hemokoncentracije zbog gubitka vode, nekontrolirana terapija hipertoničnom otopinom NaCl, nakon terapije inzulinom u dijabetičkoj komi zbog naglog smanjenja koncentracije glukoze u krvi te u nekim ozljedama mozga.
Snižena vrijednost: Snižene koncentracije natrija u serumu javljaju se kod različitih gastrointestinalnih poremećaja, jake diureze, hipofunkcije nadbubrežne žlijezde (Addisonova bolest), bubrežnih bolesti (kronični glomerulonefritis), stanja praćenih jakim znojenjem te infektivnih bolesti (pneumonija).
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Neisseria gonorrhoeae (PCR) 55,00 €

Uzorak: obrisak cerviksa, vagine, uretre ili 1. mlaz urina
Vrijeme izdavanja nalaza: unutar 5 radnih dana

Neopterin 97,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Neuron specifična enolaza (NSE) 34,00 €

Neuron specifična enolaza (NSE) je glikolitički enzim prisutan u neuronima i neuroendokrinim stanicama živčanog sustava, ali i u eritrocitima i trombocitima pa je važno da prilikom vađenja krvi ne dođe do hemolize i da se krv centrifugira unutar 1 sata od vađenja krvi jer u protivnom može doći do rezultata s povećanim vrijednostima NSE. NSE se koristi kao tumorski biljeg u praćenju karcinoma pluća malih stanica (SCLC) gdje njegove vrijednosti nakon terapije dobro koreliraju s kliničkim stadijem bolesti. NSE je također značajan i kod praćenja neuroblastoma i seminoma.
Povišena vrijednost: NSE je povišen u bolesnika s neuroendokrinim tumorima poput karcinoma pluća malih stanica i neuroblastoma, kao i kod seminoma, gdje je njegova primjena klinički najznačajnija. NSE je povišen i kod feokromocitoma, medularnog karcinoma štitnjače, endokrinih tumora gušterače te kod melanoma. Preporuka je određivati NSE u bolesnika s karcinomom pluća i to pri diferenciranju između SCLC-a i ostalih histoloških tipova karcinoma pluća, otkrivanju recidiva i praćenju uspješnosti terapije.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Nikal 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Nitrotirozin 47,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

NT-proBNP 44,00 €

NT-proBNP (eng. N-terminal proBrain Natriuremic Peptide) je parametar koji nam, uz kliničku kardiološku obradu, omogućava brzu dijagnostiku i praćenje uspjeha liječenja slabosti srca. Kod slabijeg rada srca, naime, dolazi do povišenja volumena tijelesnih tekućina. Tada se u srcu, zbog proširenja stijenke ventrikula i pojačanog pritiska na nju stvara i izlučuje specifična bjelančevina - NT-proBNP - sa zadatkom da pojača izlučivanje tekućine kroz bubrege, smanji pritisak u srcu, plućima, olakša disanje i smanji edeme nogu.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

_

0-9

_
1,25 (OH)2 -Vitamin D (kalcitriol)350,00 kn

Nema dodatnog opisa

Iznos u eurima iskazan je primjenom fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1 EUR = 7,53450 KN