Abecedni popis pretraga

Tražilica pretraga

_

O

_
Obrisak cerviksa (bakteriološki) 28,00 €

Ovom pretragom se dokazuje prisutnost bakterija koje mogu biti uzročnici infekcija u uzorku obriska cerviksa (vrata maternice). U uzorku se izoliraju nekoliko potencijalnih bakterijskih patogena: ß hemolitički streptokok(i) - najčešće grupa A i B, G, (negativne) bakterije iz porodice Enterobacteriaceae (naročito Escherichia coli, Klebsiella spp.) i ukoliko nadležni liječnik zatraži radi se i analiza na Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa. Navedena pretraga ne uključuje pretrage na Chlamydiu trachomatis, Mycoplasmu hominis i Ureaplasmu urealyticum.
Pozitivan nalaz: Ukoliko je dokazana prisutnost bakterija na nalazu će biti navedena vrsta, količina baterija i izbor antibiotika.
Negativan nalaz: Sterilno ili Fiziološka flora rodnice.
Sterilan nalaz znači da nije dokazana pristunost potencijalnih patogenih bakterija. Ukoliko je osoba uzimala antibiotik do 10 dana prije davanja uzorka postoji mogućnost lažno negativnog tj. urednog nalaza jer antibiotik još nije izlučen iz tijela.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Obrisak jezika i bukalne sluznice (kvasci) 27,00 €

Ovom se vrstom pretrage traže gljive - kvasci (kandida) kod sumnje na kandidijazu usne šupljine. Samo iznimno ima medicinskog smisla učiniti i mikrobiološku obradu na bakterije, ukoliko postoji defekt sluznice u vidu rane. 
Pozitivan nalazi: Naziv gljivice/kvasca.
Negativan nalaz: Kvasci nisu izolirani.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana
Napomena: Prije dolaska na uzimanje uzorka barem 3 do 4 sata ranije ne treba prati zube. Ne preporuča se taj dan prije uzorkovanja, niti žvakati žvakaču gumu niti ispirati usnu šupljinu nekim antiseptičkim (higijenskim) sredstvom da bi se izbjeglo dobivanje lažno negativnog nalaza.

Obrisak nazofarinksa (bakteriološki) 22,00 €

Ovom se pretragom dokazuje prisustvo potencijalnog bakterijskog respiratornog patogena u uzorku nazofarinksa bolesnika. Nazofarinks je dio ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine. Pretraga uključuje izolaciju i identifikaciju potencijalnog bakterijskog uzročnika te izrada testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu. Potencijalni bakterijski patogeni upale u respiratornom (dišnom) sustavu mogu biti: ß hemolitički streptokok grupe A, Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Klebsiella pneumoniae.
Pozitivan nalaz: U nalazu je prikazana izolirana bakterija s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika).
Negativan nalaz: Fiziološka flora nazofarinska.   
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Obrisak nazofarinksa (Influenza virus tip A i B) - brzi antigen test 23,00 €

Influenca je virusna infekcija respiratornog trakta koja se, zbog visoke infektivnosti i brzog širenja, javlja u obliku epidemija i pandemija. Najčešće je uzrokovana virusima iz grupe A i B, dok je C grupa virusa rjeđe zastupljena. Brzi test na viruse influenze A i B je imunokromatografski test koji detektira nukleoproteinske antigene virusa u uzorcima ispirka ili brisa nosa/nazofarinksa. Dijagnostička osjetljivost testa je najviša u početku bolesti i tijekom izrazitih simptoma katara gornjeg respiratornog trakta, a u djece traje duže nego u odraslih.
Vrijeme izdavanja nalaza: pola sata

Obrisak rane (bakteriološki) 30,00 €

Ovom se pretragom dokazuje prisustvo bakterijskog patogena u uzorku rane bolesnika. Mikrobiološka analiza uključuje izolaciju i identifikaciju bakterijskog patogena i izradu testa osjetljivosti (antibiogram) na odgovarajuće antibiotike.
Pozitivan nalaz: U nalazu je prikazana izolirana bakterija s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika). Svaka izolirana bakterija ne mora biti uzročnik upale, stoga će nadležni liječnik odlučiti o uvođenju antibiotika u liječenje.
Negativan nalaz: Sterilno ili Fiziološka flora kože.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Obrisak spojnice oka (bakteriološki) 30,00 €

Ovom se pretragom ispitivanja dokazuje prisustvo potencijalnog bakterijskog patogena u konjunktivalnoj vrećici (spojnici oka) bolesnika. Analiza uključuje izolaciju i identifikaciju bakterijskog patogena i izradu testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu. Treba napomenuti da se osim općih bakterija (ß hemolitički streptokok grupe A, Streptococcus pneumoniae - pneumokok, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) u konjunktivalnoj se vrećici može "tražiti" i klamidija, ukoliko ordinirajući liječnik sumnja na klamidijski konjunktivitis. U tom je slučaju preporučena metoda - molekulekularna metoda detekcije (PCR).
Pozitivan nalaz: U nalazu je prikazana izolirana bakterija s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika). Takav pozitivan nalaz ordinirajući liječnik samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom klinički povezuje s upalnim procesom, te se odlučuje ili ne odlučuje za uvođenjem antibiotika u liječenje, zato što svaka izolirana bakterija ne mora biti i uzročnik upale.
Negativan nalaz: Fiziološka flora vjeđe.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Obrisak uretre (bakteriološki) 30,00 €

Ova pretraga dokazuje prisustvo bakterijskog patogena u uzorku obriska uretre (mokraćne cijevi) bolesnika te se rezultat analize povezuje s kliničkom slikom uretritisa i/ili cistitisa (upale mokraćne cijevi i/ili upale mokraćnog mjehura). U obrisku uretre mogu se tražiti i bakterijski uzročnici spolno prenosivih bolesti (klamidija, mikoplazme, gonokok).
Pozitivan nalaz: Rezultat analize detektiranu, pronađenu bakteriju, Gram+ (pozitivnu) ili Gram - (negativnu) ordinirajući liječnik sam ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom povezuje s kliničkom slikom (s upalnim procesom mokraćnog i/ili spolnomokraćnog sustava). Na temelju te interpretacije - propisuje s antimikrobni lijek (antibiotik) uzimajući u obzir i ostale bolesti pacijenta (ukoliko postoje).
Negativan nalaz: Sterilno ili Fiziološka flora uretre (ili Chlamydia trachomatis - negativno ili Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum nisu izolirane).
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana 

Obrisak vanjskog zvukovoda (bakteriološki) 30,00 €

Ovom se pretragom dokazuje prisustvo potencijalnog bakterijskog patogena u zvukovodu bolesnika, a kod sumnje na upalu. Analiza se svodi na izolaciju i identifikaciju potencijalnog bakterijskog patogena (ß hemolitički streptokok grupe A, Streptococcus pneumoniae - pneumokok, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa te iznimno Acinetobacter baumannii) te izradu testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove prema standardu. Mogući bakterijski patogeni ujedno su i sastavni dio fiziološke ili tranzitorne (prolazne) flore pa uvođenje antimikrobnog lijeka (antibiotika) u liječenje ovisi o kliničkoj procjeni ordinirajućeg liječnika (samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom) - radi li se doista o upali ili samo o nastanjenosti (kolonizaciji) vanjskog zvukovoda. Osim bakterijskih uzročnika, u uzorku obriska vanjskog zvukovoda, analiziraju se i gljive (kvasci - najčešći izolat je neka od vrsta kandide) i plijesni (najčešći izolat je iz roda Aspergillus).
Pozitivan nalaz: U nalazu je prikazana izolirana bakterija s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika).
Negativan nalaz: Fiziološka flora vanjskog zvukovoda.   
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Obrisak vestibuluma nosa (bakteriološki) 23,00 €

Ovom se pretragom dokazuje prisustvo meticilin - rezistentnog Staphylococcus aureus-a (MRSA-e) u vestibulumu  nosa bolesnika. Uz izolaciju i identifikaciju meticilin - rezistentnog Staphylococcus aureus-a (MRSA) iz uzorka, izrađuje se i test osjetljivosti na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiogram) prema standardu, što je ujedno i dodatni identifikacijski dokaz putem specifične antimikrobne osjetljivosti.
Pozitivan nalaz: U nalazu je prikazana izolirana bakterija (MRSA) s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika).
Negativan nalaz: Fiziološka flora - MRSA nije izolirana.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Obrisak ždrijela (bakteriološki) 22,00 €

Ovom se pretragom dokazuje prisustvo ß hemolitičkog streptokoka grupe A (Streptococcus pyogenes - ßHS A) u obrisku ždrijela bolesnika ili kod zdrave osobe koja je u kontaktu s oboljelim od streptokokne bolesti. Primarno se pretraga bazira na izolaciji i identifikaciji ßHS A, a sekundarno (u određenim slučajevima - samo u slučaju kliničkog opravdanja) - pretragom se izolira i identificira streptokok grupe C i/ili grupe G, iz uzorka obriska ždrijela. Test uključuje i izradu testa osjetljivosti (antibiogram) na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu.
Pozitivan nalaz: ß hemolitički streptokok grupe A (ßHS A) - uz pripadajući antibiogram.
Negativan nalaz: ß hemolitički streptokok grupe A (ßHS A) nije izoliran.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Obrisak ždrijela (ß hemolitički streptokok grupe A) - brzi antigen test 16,00 €

Ovom se pretragom dokazuje prisustvo antigena ß hemolitičkog streptokoka grupe A (Streptococcus pyogenes - ßHS A), kao bakterijskog patogena u uzorku obriska ždrijela bolesnika s akutnom grloboljom te se rezultat analize klinički povezuje s kliničkom slikom bolesnika.
Pozitivan nalaz: ß hemolitički streptokok grupe A (ßHS A) je dokazan brzim testom za određivanje antigena prisutnog mikroorganizma.
Negativan nalaz: ß hemolitički streptokok grupe A (ßHS A) nije dokazan brzim testom za određivanje antigena prisutnog mikroorganizma.
Vrijeme izdavanja nalaza: pola sata

Oksalna kiselina u urinu 31,00 €

Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Oksidativni stres 113,00 €

Uključuje: antioksidativni kapacitet, peroksidacija lipida, 8-OH-deoksigvanozin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Oksidirani LDL (oxLDL) 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna 

Okskarbazepin 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana

Okultno krvarenje 11,00 €

Testiranje stolice na okultno krvarenje vrlo je važno u prevenciji raka debelog crijeva. Nedavna ispitivanja pokazala su da redovita testiranja smanjuju smrtnost od kolorektalnog raka. Ovaj test pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom. Uzorci osoba koje krvare iz hemeroida ili žene s menstruacijom ne bi se trebali koristiti. Alkohol u suvišku te terapija aspirinom, indometacinom, fenilbutazonom, kortikosteroidima i resepinom mogu uzrokovati krvarenje u probavnom traktu. Zbog toga bi se ovi lijekovi trebali prestati uzimati 2 dana prije testa. Indikacije: Pretraživanje osoba bez simptoma: trebalo bi napraviti testiranje na okultno krvarenje jednom godišnje. Testiranje osoba sa simptomima, koji se javljaju doktoru zbog neobjašnjivih abdominalnih nelagoda, anemija nepoznatog uzroka.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Olanzapin 44,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Oligomenoreja 146,00 €

Uključuje: androstendion, DHEA-S, FSH, LH, estradiol, prolaktin, testosteron, TSH
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Olovo 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Omega-3 (indeks) 83,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

ORGANIX Detoks (detoksifikacijski kapacitet) 109,00 €

Uključuje: 2-hidroksimaslačna kiselina, piroglutaminska kiselina, orotska kiselina, 2-metil hipurna kiselina, glukonska kiselina
Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

ORGANIX Disbioza (produkti metabolizma mikroorganizama) 108,00 €

Uključuje: benzojeva kiselina, 4-hidroksibenzojeva kiselina, citramalna kiselina, 4-hidroksifeniloctena kiselina, hipurna kiselina, indikan, vinska kiselina, trikarboksilna kiselina, 3-hidroksifeniloctena kiselina, p-krezol, 3-(3,4-dihidroksifenil) propionska kiselina, D-arabinitol
Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

ORGANIX Kompletni profil (produkti metabolizma humanih stanica) 397,00 €

Uključuje: Organix Detoks, Organix Disbioza, Organix Neuro, Organix Vitamin B
Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

ORGANIX Neuro (produkti metabolizma neurotransmitera) 136,00 €

Uključuje: 5-OH-indolokat, kinolon, homovanilin, kinurenin, vanilmandelična kiselina, ksanturenična kiselina, triptofan, L-kinurenin, omjer L-kinurenin/triptofan, omjer kinurenin/L-kinurenin
Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

ORGANIX Vitamin B (status vitamina B) 104,00 €

Uključuje: α-keto-β-metilvalerijanska kiselina, α-ketoizokapronska kiselina, α-ketoizovalerijanska kiselina, metilmalonska kiselina, ksanturenična kiselina
Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Osmolalnost u serumu 8,10 €

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Osmolalnost u urinu 7,50 €

Vrijeme izdavanja nalaza: unutar 5 radnih dana

Ospice (IgG, IgM) 44,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Ospice (IgG) 20,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Ospice (IgM) 24,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Osteokalcin 31,00 €

Osteokalcin je protein koji stvaraju koštane stanice osteoblasti, a ugrađuje se u međustanične prostore kostiju. Jedna je od najzastupljenijih proteina koštanog tkiva. Ima svojstvo vezanja minerala i smatra se značajnim u procesu mineralizacije kosti.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Otpornost sluznice crijeva 54,00 €

Uključuje: beta-defenzin 2, sekretorni IgA
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

_

0-9

_
1,25 (OH)2 -Vitamin D (kalcitriol)350,00 kn

Nema dodatnog opisa

Iznos u eurima iskazan je primjenom fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1 EUR = 7,53450 KN