Popis pretraga

Tražilica pretraga

_

ENDOKRINOLOGIJA

_
17-hidroksipregnenolon (17-PRE) 47,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

17-hidroksiprogesteron (17-OHP) 34,00 €

17-hidroksiprogesteron (17-OHP) je endogeni progestogen, kao kemijski intermedijer u biosintezi drugih steroidnih hormona uključujući kortikosteroide, androgene i estrogene. 17-OHP povećava se u trećem tromjesečju trudnoće, prvenstveno zbog fetalne nadbubrežne proizvodnje. Ovaj steroid prvenstveno se proizvodi u nadbubrežnoj žlijezdi i do nekog stupnja u gonadama.
Priprema: Zbog oscilacija tijekom dana i ciklusa krv se najčešće uzima u ranim jutarnjim satima (oko 8), u folikularnoj fazi ciklusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Adrenokortikotropni hormon (ACTH) 32,00 €

Adrenokortikotropni hormon (ACTH) ili kortikotropin peptidni je hormon koji se stvara u hipofizi. Stimulira stvaranje i izlučivanje glukokortikoida (naročito kortizola) iz adrenalnog korteksa. Stvaranje glukokortikoida regulirano je različitim faktorima. Visoke koncentracije glukokortikoida u krvi inhibiraju izlučivanje ACTH mehanizmom negativne povratne sprege. Koncentracije ACTH pokazuju dnevne razlike, s tim da su ujutro visoke a navečer niske. Stoga je, kao i kod kortizola, vrlo važno znati vrijeme uzorkovanja za interpretaciju rezultata. Određivanje ACTH u plazmi vrlo je korisno u diferencijalnoj dijagnozi Cushingove bolesti (hipersekrecija ACTH), tumora koji autonomno proizvode ACTH, hipopituitarizma s manjkom ACTH, te ektopičkog ACTH sindroma. Također, određivanje ACTH može biti važno kod diferencijalne dijagnoze adrenokortikalne insuficijencije (Adisonova bolest). ACTH koji ne nastaje u hipofizi naziva se ektopički ACTH. Često je povezan sa mikrocelularnim karcinomom pluća. U rijetkim slučajevima ektopički ACTH može nastati kod tumora timusa, adenokarcinoma pankreasa ili bronhialnih karcinoida.
Povišena vrijednost: Povišene razine ACTH mogu se naći u ektopičkom ACTH sindromu, gdje uzrok može biti bilo koji maligni tumor, no u više od polovice slučajeva, uzrok je mikrocelularni karcinom pluća. Sljedeći uzrok po učestalosti je maligni tumor otočića gušterače i timom. Također se mogu naći i u primarnoj adrenokortikalnoj insuficijenciji.
Snižena vrijednost: Niske razine ACTH mogu se naći u Cushingovu sindrom uslijed autonomnog adrenokortikalnog tumora, zatim u sekundarnoj i tercijarnoj adrenokortikalnoj insuficijenciji, zajedno sa niskim razinama kortizola.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Adiponektin 64,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Aldosteron 31,00 €

Aldosteron, steroidni hormon suprarenalnog korteksa zone glomeruloze, kontrolira resorpciju natrija i vode u bubrezima, pomaže u ravnoteži elektrolita i tjelesnih tekućina te regulira krvni tlak putem renin-angiotenzina. Postoje dva mehanizma negativne povratne sprege: volumen krvi (baroreceptori) i negativan učinak angiotenzina-II na izlučivanje renina. Zbog kratkotrajnih fluktuacija, npr. ortostaze i nekonstantnog lučenja steroida suprarenalnog korteksa, aldosteron se preporuča odrediti u kontroliranim bolničkim uvjetima (klinika/laboratorij).
Uzorak: EDTA plazma ili urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Androstendion 32,00 €

Androstendion pripada zajedno s DHEA 17-ketosteroidima koji nastaju u ranoj fazi kaskade steroidnih hormona (estron, estradiol, testosteron i dihidrotestosteron). 60% androstendiona se sintetizira u suprarenalnom korteksu iz progesterona; preostali dio potječe iz jajnika. Dnevna proizvodnja androstendiona kontrolirana je mehanizmom povratne sprege ACTH kao i LH. Postoji cirkadijanski ritam, rano ujutro razine su 30% više nego kasno poslijepodne. Razina androstendiona značajno raste u sredini ciklusa. DHEA-S je slab androgen i stvara se uglavnom u suprarenalnom korteksu. Za razliku od androstendiona, DHEA-S nije podložan nikakvoj kontroli ACTH. Kod abnormalnosti sinteze hormona, npr. enzimskog bloka u suprarenalnom korteksu (AGS), dijagnoza se može potkrijepiti ispitivanjem povećanog prehormona androstendiona. Na androstendion mogu utjecati lijekovi koji stimuliraju sintezu androgena kore jajnika ili nadbubrežne žlijezde (npr. klomifen ili metapiron) ili suzbijaju (npr. glukokortikoidi i inhibitori ovulacije).
Povišena vrijednost: Nadbubrežna hiperplazija, nadbubrežni hirzutizam, adrenogenitalni sindrom (AGS), nadbubrežna hiperandrogenemija, virilizam, policistični jajnici (PCO), Stein-Leventhalov sindrom, tumori jajnika, Cushingov sindrom.
Snižena vrijednost: Insuficijencija nadbubrežne žlijezde, nedostatak jajnika (npr. nakon menopauze), anemija srpastih stanica.
Priprema: U žena se preporučuje uzorkovanje od 3. do 7. dana ciklusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Angiotenzin II 38,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antidiuretski hormon (ADH) 54,00 €

Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Anti-Müllerov hormon (AMH) 48,00 €

Anti-Müllerov hormon (AMH) važan je parametar u obradi neplodnosti kod žena. Njegove vrijednosti govore o broju primordialnih folikula u jajniku, odnosno rezervi jajnika. U neplodnosti je važan jer nam pomaže u procjeni mogućnosti začeća te, uzevši u obzir kompletnu anamnezu, kakav može biti odgovor jajnika na hormonsku stimulaciju. Ukoliko je AMH visok možemo očekivati hiperstimulaciju kao neželjenu komplikaciju potpomognute oplodnje.
Povišena vrijednost: AMH je očekivano povišen kod sindroma policističnih jajnika i kod nekih vrsta tumora jajnika.
Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti upućuju na smanjenu ovarijsku rezervu ili na menopauzu.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

C-peptid 31,00 €

C-peptid nastaje u procesu biosinteze inzulina kao nusproizvod cijepanjem izvorne molekule proinzulina, pohranjene u sekretornim granulama Golgievog kompleksa u ß-stanicama gušterače. C-peptid ispunjava važnu ulogu u povezivanju strukture dvolančanog inzulina te nastajanja dviju disulfidnih veza unutar molekule proinzulina. Inzulin i C-peptid se izlučuju u jednakim količinama te ulaze u cirkulaciju preko portale vene. Budući da se polovica inzulina te gotovo ništa C-peptida odvaja u jetri, C-peptid ima dulje vrijeme poluživota (oko 35 min) nego inzulin pa se u perifernoj cirkulaciji nalazi od 5 do 10 puta više koncentracije C-peptida i zato te razine puno manje variraju. Određivanje C-peptida, inzulina i glukoze koristi se u diferencijalnoj dijagnozi hipoglikemije radi određivanja adekvatne terapije pacijenta. Također, određivanje C-peptida može pomoći u utvrđivanju ostatne funkcije ß-stanica i ranoj fazi tipa-1 dijabetesa melitusa te za diferencijalnu dijagnozu kasnog autoimunog dijabetesa odraslih te kod tipa-2 dijabetesa.
Povišena vrijednost: Budući da se C-peptid izlučuje putem bubrega, povišene razine C-peptida mogu se naći u bubrežnim bolestima. Povišene razine C-peptida mogu nastati zbog pojačane aktivnosti ß-stanica, a zapažene su i u hiperinzulinizmu zbog bubrežne insuficijencije ili debljine.
Snižena vrijednost: Snižene razine C-peptida uočene su u gladovanju, hipoglikemiji, hipoinzulinizmu, Addisonovoj bolesti te nakon radikalne pankreatektomije.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Dehidroepiandrosteron (DHEA) 25,00 €

Dehidroepiandrosteron (DHEA) može se mjeriti iz seruma i urina, ali zbog kratke aktivnosti preporuča se mjeriti iz seruma kao stabilniji marker.
Uzorak: serum ili urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana

Dehidroepiandrosteron u slini (DHEA) 57,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEA-S) 23,00 €

DHEA-S (dehidroepiandrostendion-sulfat) je steroidni hormon nadbubrežne žlijezde i koristi se u ispitivanju funkcije nadbubrežne žlijezde. Nastaje iz kolesterola i u krvotoku se nalazi u slobodnoj formi. Ima slabu androgenu aktivnost, ali se metabolizira u androstendion i testosteron zbog čega se kod njegovih povišenih vrijednosti javljaju hirzutizam (pretjerana dlakavost kod žena) i virilizam (razvitak muških sekundarnih spolnih obilježja kod žena).
Povišena vrijednost: Povišena vrijednost se može naći kod hiperfunkcije kore nadbubrežne žlijezde, u sindromu policističkih jajnika, hirzuitizmu, virilizmu te kod problema s aknama.
Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti DHEA-S se mogu naći kod tumora nadbubrežne žlijezde, smanjene funkcije nadbubrežne žlijezde, anoreksije, Alzheimerove bolesti, reumatoidnog artritisa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Dihidrotestosteron (DHT) 43,00 €

Dihidrotestosteron (DHT, puni naziv: 5α-dihidrotestosteron, sinonim: androstanolon) je biološki aktivni metabolit hormona testosterona. Pripada skupini androgena. Prvenstveno se stvara u prostati, testisima, folikulima dlake i nadbubrežnoj žlijezdi. DHT je 3 puta jači od testosterona. Testosteron je 5-10 puta jači od adrenalnih androgena. DHT je glavni čimbenik koji doprinosi muškoj i ženskoj ćelavosti. Žene s povećanom razinom DHT-a mogu razviti određena androgena muška sekundarna spolna obilježja, kao što su produbljenje glasa te pojačani rast dlaka na licu. DHT može igrati ulogu u razvoju ili pogoršanju benigne hiperplazije prostate (BPH) i raka prostate, povećanjem prostate. Također je poznato da DHT u nekim slučajevima sudjeluje u razvoju akni.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Eritropoetin 51,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Za ovu pretragu je potrebno doći u laboratorij do 10h!

Estron (E1) 47,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Estradiol (E2) 18,00 €

Estradiol je spolni hormon i najvažniji estrogen kojeg izlučuje jajnik. U žena prije menopauze luči se najvećim dijelom, pod utjecajem FSH, iz folikula jajnika i žutog tijela, a u trudnoći iz posteljice. U muškaraca ga u malim količinima izlučuju testisi odnosno nadbubrežna žlijezda. Odgovoran je za razvoj i održavanje ženskih spolnih organa i sekundarnih spolnih karakteristika. Zajedno s progesteronom sudjeluje u regulaciji menstruacijskog ciklusa. Osim toga, utječe na homeostazu kalcija i gustoću kostiju, kao i na sintezu proteina u jetri. Estradiol kao i svi steroidni hormoni nastaje od kolesterola preko niza cikličkih međuspojeva. Više od 97% cirkulirajućeg estradiola veže se na proteine (albumin i SHBG) i tako prenosi do ciljnih organa. Koristi se u procjeni funkcionalnog stanja jajnika i u trudnoći.
Povišena vrijednost: Povišena koncentracija se nalazi u muškaraca s ginekomastijom, pri nekim tumorima testisa i nadbubrežne žlijezde, cirozi jetre te kod alkoholizma i pretilosti.
Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti estradiola ukazuju na smanjenu funkciju jajnika i nalaze se pri poremećaju menstruacijskog ciklusa, u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu i Turnerovom sindromu.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Estriol (E3) 47,00 €

Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Estron (metaboliti u urinu) 156,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Estrogeni u urinu 40,00 €

Uključuje: Estron (E1), Estradiol (E2), Estriol (E3), Estriol omjer (EQ)
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Folikul stimulirajući hormon (FSH) 18,00 €

FSH (Folikul stimulirajući hormon) i LH su gonadotropini i izlučuje ih hipofiza. Utječu na funkciju gonada (ovarija i testisa) i lučenje njihovih hormona. U muškaraca stimulira spermatogenezu, a u žena razvoj folikula i lučenje estradiola. Vrijednost FSH-a raste do petog dana folikularne faze ciklusa i najviša je u sredini ciklusa kada potiče ovulaciju i stvaranje žutog tijela, a nakon toga pada dok estradiol iz jajnika raste.
Povišena vrijednost: Povećane koncentracije gonadotropina, osim u razdoblju koje prethodi ovulaciji (periovulacijsko razdoblje), upućuje na promjene u funkciji gonada ili poremećaj u odnosu hipotalamus-hipofiza. Povišene vrijednosti mogu se pronaći kod hipergonadotropog hipogonadizma, tumora hipofize, Turnerovog sindroma, sindroma policističnih jajnika te preuranjene menopauze.
Snižena vrijednost: Konstantno snižene vrijednosti LH i FSH javljaju se kod hipogonadotropnog hipogonadizam, zakašnjelog puberteta, Sheehanovog sindroma, anoreksije i tumora hipotalamusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Gastrin 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Glukagon 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

HOMA indeks 20,70 €

HOMA indeks je računski test. Za potrebe izračuna rade se dva testa glukoza i inzulin.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Hormon luteinizacije (LH) 18,00 €

LH i FSH su gonadotropini i izlučuje ih hipofiza. Utječu na funkciju gonada (ovarija i testisa) i lučenje njihovih hormona. LH kod žena uzrokuje ovulaciju folikula, koji je sazrio pod djelovanjem FSH-a, i stvaranje žutog tijela koje luči progesteron i estrogen. U muškaraca LH djeluje na stvaranje testosterona u Leydigovim stanicama testisa. Određivanje koncentracije LH i FSH koristi se radi utvrđivanja uzroka amenoreja, policističnih jajnika, sindroma menopauze, zbog sumnje na pomanjkanje Leydigovih stanica, ali i kod indikacija na nasljedne bolesti s kromosomskom aneuploidijom (Turnerov sindrom).
Povišena vrijednost: Povećane koncentracije gonadotropina, osim u razdoblju koje prethodi ovulaciji (periovulacijsko razdoblje), upućuje na promjene u funkciji gonada ili poremećaj u odnosu hipotalamus-hipofiza. Povišene vrijednosti mogu se pronaći kod hipergonadotropog hipogonadizma, tumora hipofize, Turnerovog sindroma, sindroma policističnih jajnika te preuranjene menopauze.
Snižena vrijednost: Konstantno snižene vrijednosti LH i I FSH javljaju se kod hipogonadotropnog hipogonadizam, zakašnjelog puberteta, Sheehanovog sindroma, anoreksije i tumora hipotalamusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Hormon rasta (somatotropin, HGH) 30,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Humani korionski gonadotropin (beta-HCG) 20,00 €

β-HCG (humani korionski gonadotropin) je glikoproteinski hormon koji se luči iz posteljice u trudnoći, a male količine luči i hipofiza. Najraniji je pokazatelj trudnoće i služi za ranu dijagnozu i praćenje trudnoće, izvanmaternične trudnoće i prijetećeg spontanog pobačaja te kao tumorski biljeg.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti prisutne su u trudnoći (naročito kod višeplodnih trudnoća), kod tumora trofoblasta, jajnika, testisa, pluća, probavnog sustava i jetre.
Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti upućuju na prijeteći spontani pobačaj, izvanmaterničnu trudnoću ili intrauterinu smrt.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

IGF-1 (somatomedin C) 60,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

IGFBP-3 60,00 €

Protein 3 koji veže faktor rasta sličan inzulinu (eng. insulin-like growth factor binding protein).
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Inhibin B 54,00 €

Kliničke indikacije kod žena: procjena funkcije jajnika kao dio terapije plodnosti. Kliničke indikacije kod muškaraca: funkcionalni biljeg Sertolijevih stanica. Također za dijagnozu poremećaja izlučivanja FSH.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Inzulin 18,00 €

Inzulin je polipeptidni hormon koji se u krv izlučuje iz ß-stanica gušterače, a glavna mu je uloga regulacija šećera u krvi. Djeluje na ciljne organe jetru, mišiće i masno tkivo tako da se veže za specifične inzulinske receptore na membranama stanica te omogućuje ulazak glukoze u stanicu. Kada dođe do poremećene regulacije inzulina u tijelu razvija se šećerna bolest. Kod šećerne bolesti tipa 1 organizam ne proizvodi inzulin pa ga je neophodno nadomjestiti. Bolesnicima koji boluju od šećerne bolesti tip 2 vrlo često prethodi ili je već prisutna inzulinska rezistencija. Inzulinska rezistencija je stanje poremećene sposobnosti odgovora na djelovanje inzulina. Najčešći uzrok inzulinske rezistencije je pretilost, iako je primarna inzulinska rezistencija moguća i u osoba s normalnom tjelesnom težinom.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti inzulina javljaju se kod pretilosti, Cushingova sindroma, primjene oralnih kontraceptiva, akromegalije, inzulinoma i hipertireoze.
Snižena vrijednost: Vrijednosti inzulina snižene se kod dijabetesa, iako to ne mora biti vidljivo u ranim fazama bolesti. Manjak inzulina uzrokuje niz promjena koje se očituju kao povećanje koncentracije glukoze u krvi, povećanje stvaranja ketonskih tijela i porast koncentracije masnoća u krvi.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kalcitonin (CT) 35,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Kortizol u serumu 20,00 €

Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH), a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest). Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje te pretilost.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti mogu ukazivati na Cushingov sindrom, ali isto tako povišene koncentracije mogu biti prisutne i kod alkoholizma, depresije, anoreksije, prekomjerne tjelesne težine, povišene koncentracije estrogena (oralni kontraceptivi ili trudnoća) ili kod kroničnih sistemskih oboljenja. Koncentracija kortizola povisuje se i u stresnim situacijama (hipoglikemija, operativni zahvat).
Snižena vrijednost: Smanjenje koncentracije kortizola znak je primarne (Addisonova bolest) ili sekundarne insuficijencije nadbubrežne žlijezde.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Kortizol u slini 36,50 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Kortizol u slini (dnevni profil) 95,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Kortizol u urinu 40,00 €

Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH), a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest). Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje te pretilost.
Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Leptin 39,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Melatonin u slini 79,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Melatonin u urinu 79,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Parathormon (PTH) 32,00 €

Parathormon ili paratireoidni hormon (PTH) je, uz vitamin D, najvažniji čimbenik u metabolizmu kalcija i kosti. Proizvode ga paratiroidne žlijezde i otpuštaju u krvotok.
Hiperparatireoidizam je stanje povećanog izlučivanja PTH. Primarni hiperparatireoidizam nastaje zbog adenoma, hiperplazije ili karcinoma paratireoidnih žlijezda i posljedično dovodi do porasta razine kalcija. Sekundarni hiperparatireoidizam nastaje zbog neke druge kronične bolesti, najčešće zbog kronične bubrežne insuficijencije.
Hipoparatireoidizam je stanje smanjenog izlučivanja PTH. Primarni hipoparatireoidizam nastaje kao posljedica oštećenja ili bolesti paratireoidne žlijezde te uzrokuje smanjenje koncetracije kalcija. Sekundarni hipoparatireoidizam nastaje kao posljedica povećane koncentacije kalcija u krvi koja uzrokuje smanjeno lučenje PTH, najčešće zbog neke druge kronične bolesti.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Parathormonu sličan peptid (PTHrP) 58,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Progesteron 18,00 €

Progesteron je ženski vanjski hormon koji spada u skupinu steroidnih hormona. U negravidnih se žena sintetizira u žutom tijelu (jajnik), a za vrijeme trudnoće glavni mu je izvor posteljica. Nešto malo ga se stvara iu nadbubrežnoj žlijezdi i testisima. Kao i svi steroidni hormoni, nastaje iz kolesterola nizom reakcija, a njegovo izlučivanje iz jajnika potiču LH i FSH. Zajedno sa estrogenom sudjeluje u regulaciji menstruacijskog ciklusa i održava trudnoću. Osnovna funkcija progesterona je da mjesečni ciklus i vrijeme održava trudnoću te, kao i estrogeni, osiguravaju odgovarajući razvoj endometrija, rast majke i njenu prokrvljenost.Ova pretraga se koristi za dokazivanje ovulacije i procjenu funkcije žutog tijela, kod poremećaja u menstruacijskom ciklusu i neplodnosti te u ranoj trudnoći po preporuci liječnika.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti progesterona nalaze se kod urođene hiperplazije nadbubrežne žlijezde, tumora jajnika i luteinske ciste jajnika.
Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti progesterona nalaze se kod insuficijencije žutog tijela, membranozne dismenoreje, ljuštenja endometrija i nekih nasljednih poremećaja.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Progesteron (metaboliti u urinu) 107,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Proinzulin (intakt) 50,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Prolaktin 16,00 €

Prolaktin je proteinski hormon koji luči hipofizu. Ima brojne fiziološke učinke, ali glavna mu je uloga početak i održavanje laktacije i regulacija reprodukcijskog ciklusa te utjecaj na metabolizam fetusa i majke u trudnoći. Kod muškaraca djeluje na metabolizam vode i elektrolita i na funkciju prostate i testisa. Djeluje i na imunološki sustav, kontrolira osmolalnost i metabolizam masti, ugljikohidrata, kalcija i vitamina D. Prolaktin se određuje kod sumnje na tumor dojke ili hipofize, ali i kod poremećaja u menstruacijskom ciklusu (neredovite mjesečnice, izostanak ovulacije, neplodnost), ginekomastije, galaktoreje (lučenja mlijeka kod muškaraca ili žena koje ne doje), azoospermije, kod smanjenog libida ili snižene koncentracije testosterona u krvi.
Povišena vrijednost: Hiperprolaktinemija odnosno povišena koncentracija prolaktina uzrokuje neplodnost kod žena i muškaraca i galaktoreju. Prolaktin je povećan u trudnoći, kod stresa, amenoreje, primarne hipotireoze, sindroma praznog sela, bolesti hipofize. Porast također uzrokuju i neki kao što su lijekovi antipsihotici, antidepresivi, neki antihipertenzivi. Povišena koncentracija prolaktina kod muškaraca dovodi do glavobolje i smetnje s vidom te impotencije, a smanjuje libido kod muškaraca i žena.
Snižena vrijednost: Snižena koncentracija prolaktina može se naći kod hipofunkcije štitnjače, karcinoma dojke, šizofrenije i drugih psihoza ili infarkta hipofize poslije porođaja (Sheenahov sindrom).
Potrebno je mirovati 30 minuta prije uzorkovanja!
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Renin 59,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Globulin koji veže spolne hormone (SHBG) 18,00 €

Globulin koji veže spolne hormone (eng. Sex Hormone Binding Globulin, SHBG) je proteinska plazma koja se sintentizira u jetri, a njegova je funkcija da veže spolni hormon testosteron i estradiol i prenosi ih krvlju. Vrijednosti SHBG u cirkulaciji ovise o dobi i spolu, o povećanom ili smanjenom stvaranju vanjskih hormona ili nekim bolestima ili stanjima kao što su bolesti jetre, štitnjače i debljine. Njegova se razina određuje u svrhu kontrole omjera biološki aktivnih slobodnih i vezanih hormona, te ukoliko postoje poremećaji menstruacijskog ciklusa (policistični jajnici, izostanak ovulacije, neredovite mjesečnice) ili promjene na koži uzrokovane viškom androgena kod žena poput pojačane dlakavosti i/ili pojave akni.
Povišena vrijednost: Povišene koncentracije SHBG-a nalaze se kod hipertireoze i ciroze jetre. Kod muškaraca se povišene vrijednosti nalaze kod hipogonadizma i ginekomastije, a kod žena zbog anoreksije, primjenjuju se kontracepcijske i hormonske nadomjesne terapije.
Snižena vrijednost: Niske koncentracije SHBG-a nalaze se kod hipotireoze, hiperprolaktinemije, sindroma prekomjerne aktivnosti androgena, hirzutizma, pojave akni te sindroma policističnih jajnika.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Testosteron, slobodni 36,00 €

Testosteron je muški vanjski hormon koji nastaje u Leydigovim stanicama testisa, a njegovu sintezu stimulira LH. Djeluje na razvoj vanjskih organa i sekundarnih vanjskih karakteristika kod muškaraca. U plazmi je testosteron vezan za SBHG i na albumin. Metabolički je aktivan samo nevezana frakcija (slobodni testosteron) kojeg ima oko 2%. Koncentracija slobodnog testosterona dobiva se računski iz koncentracije ukupnog testosterona i SHBG.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti se mogu naći u sindromu policističnih jajnika, hirzuitizmu i kod dijabetesa tipa 2.
Snižena vrijednost: U prethodnih muškaraca smanjena je koncentracija ukupnog i slobodnog testosterona uz povišenu koncentraciju estradiola. Snižene vrijednosti se mogu naći i kod infekcije HIV-om ili akutnom infarktu miokarda.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Testosteron, ukupni 18,00 €

Testosteron je muški vanjski hormon koji nastaje u Leydigovim stanicama testisa, a njegovu sintezu stimulira LH. Djeluje na razvoj vanjskih organa i sekundarnih vanjskih karakteristika kod muškaraca. U plazmi je testosteron vezan za SBHG i na albumin. Metabolički je aktivan samo nevezana frakcija (slobodni testosteron). Kod žene testosteron potječe iz jajnika i prisutan je u znatno nižim koncentracijama. Mjerenje razine testosterona služi za procjenu endokrinih funkcija testisa i plodnosti muškarca, a kod žene se određuje u sklopu laboratorijske obrade neplodnosti, sindroma policističnih jajnika, Klinefelterovog sindroma te sumnje na tumor jajnika.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti testosterona kod žena povezane su s poremećajima menstrualnog ciklusa i smanjenom plodnošću, hirzuitizmom i sindromom policističnih jajnika. Kod muškaraca se povišene koncentracije pojavljuju kod tumora testisa te hiperplazije i karcinoma nadbubrežne žlijezde.
Snižena vrijednost: Smanjenje testosterona dovodi do poremećaja spermatogeneze što se očituje u porastu vrijednosti LH. U prethodnih muškaraca smanjena je koncentracija ukupnog i slobodnog testosterona uz povišenu koncentraciju estradiola. Testosteron je snižen kod hipogonadizma, kod nekih kromosomskih promjena (Klinefelterov sindrom), zakašnjelog puberteta u dječaka, primarnog zatajivanja testisa, a kod impotencije je znak poremećaja osi hipotalamus-hipofiza i poremećene kontrole lučenja muških vanjskih hormona.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Vazoaktivni intestinalni peptid (VIP) 60,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

_

Neurotransmiteri

GABA 60,00 €

Gama-aminomaslačna kiselina (γ-aminomaslačna kiselina, 4-aminobutanska kiselina, skraćeno GABA).
Uzorak: 2. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Glutamat 60,00 €

Uzorak: 2. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Glutamin 40,00 €

Uzorak: 2. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Homovanilična kiselina (HVA) 48,00 €

Uzorak: 1. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Katekolamini u plazmi (adrenalin, noradrenalin) 97,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Katekolamini u urinu (adrenalin, noradrenalin, dopamin) 51,00 €

Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Metanefrini u plazmi (metanefrin, normetanefrin), pojedinačno 54,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Metanefrini u urinu (metanefrin, normetanefrin), pojedinačno 54,00 €

Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

Serotonin u serumu 73,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Serotonin u urinu 73,00 €

Uzorak: 2. jutarnji urin
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Vanilmandelična kiselina (VMA) 51,00 €

Uzorak: urin skupljan unutar 24 sata
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna
Potrebno prethodno naručivanje telefonski ili putem e-mail adrese.

_

Molekularna dijagnostika

Angiotenzin II mutacije (AGT-A6G PCR) 127,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Estrogeni receptori (ESR1 PCR) 140,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Katekol-O-metiltransferaza (COMT PCR) 153,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Serotoninski receptor (5HTR2A PCR) 184,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Serotoninski transporter (5HTT PCR) 186,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Triptofan hidroksilaza (TPH2 PCR) 223,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

_

0-9

_
1,25 (OH)2 -Vitamin D (kalcitriol)350,00 kn

Nema dodatnog opisa

Iznos u eurima iskazan je primjenom fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1 EUR = 7,53450 KN