Popis pretraga

Tražilica pretraga

_

ŠTITNJAČA

_
Tireoidni stimulirajući hormon (TSH) 9,50 €

Tireoidni stimulirajući hormon (TSH) je hormon koji se sintetizira u prednjem režnju hipofize pod djelovanjem hipotalamusa. TSH stimulira rad i lučenje hormona štitnjače, a njihovo međusobno djelovanje je regulirano mehanizmom negativne povratne sprege: visoka koncentracija hormona štitnjače koči daljnje lučenje TSH i obrnuto. Određivanje TSH je prvi test kojim se započinje procjena funkcije štitnjače jer je vrlo osjetljiv i specifičan parametar osobito u ranoj dijagnostici bolesti štitnjače ili isključivanju poremećaja u osi hipotalamus-hipofiza-štitnjača. Danas se preporuča određivati ​​TSH u prvom trimestru trudnoće jer je utvrđeno da i blage hipotireoze u majke mogu imati posljedice na psihofizički razvoj djeteta. Novorođenački probir na kongenitalnu hipotireozu provodi se određivanjem TSH iz suhe kapi krvi na filter-papiru uzete trećeg dana nakon rođenja.
Povišena vrijednost: TSH je povećan kod primarne hipotireoze i tumora hipofize, te kod neosjetljivosti na hormon štitnjače. Vrijednosti su povišene kod subakutnog tireoiditisa, Hashimotove bolesti, guši, te hiperkolesterolemiji, depresiji, alkoholnoj cirozi, preeklampsiji i hirzutizmu.
Snižena vrijednost: TSH je snižen kod hipertireoze i hipopituitarizma te sekundarne i tercijarne hipotireoze (kada postoji poremećaj hipofize ili hipotalamusa), kao i kod toksične nodularne guše, akromegalije i infekcije.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Tiroksin, ukupni (T4) 9,50 €

T4 (tiroksin) je hormon štitnjače. Zajedno s T3 (trijodtironin) djeluje na metabolizam cijelog organizma. Štitnjača je jedini izvor T4, koji nastaje iz aminokiselin tirozina pod kontrolom TSH iz adenohipofize. U organizmu se nalazi u slobodnom obliku (fT4), koji je ujedno i aktivan oblik, a većim dijelom je vezan (T4) na proteine​​​​​​TBG (globulin koji veže globulin), prelabumin i albumin. Oko 80% T3 nastaje iz T4 u ciljnim organima, primarno u jetri. T3 je 4 - 5 puta aktivniji od T4. Djelovanje hormona štitnjače je kompleksno: pojačavaju sintezu proteina i metabolizam ugljikohidrata, pojačavaju razgradnju kolesterola i triglicerida, utjecaj na rast i sazrijevanje tkiva i vanjski razvoj te pojačavaju djelovanje katekolamina.
Povišena vrijednost: Povišena koncentracija T4 (hipertireoza ili tireotoksikoza), dovodi do povišene koncentracije T3, a posljedica je pojačanog rada štitnjače. Povišena koncentracija hormona štitnjače (hipertireoza ili tireotoksikoza) posljedica je povećanog stvaranja i lučenja hormona štitnjače, zbog čega dolazi do snižavanja razine TSH. Hipertireoze najčešće nastaju zbog Basedowljeve ili Gravesove bolesti (autoimune bolesti kod kojih se stvaraju antitijela na TSH receptore štitnjače), čvorova (nodula) u štitnjači, upala štitnjače, tumora hipofize, metastatskog karcinoma štitnjače ili nasljednih mutacija na tireoidnim receptorima (T3 i T4) . su povećani uz normalan ili blago povišeni TSH). Kod hipertireoze dolazi do ubrzanja metabolizma s brojnim smetnjama kao što su nemir, razdražljivost, nesanica, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca, proljev i mršavljenje.
Snižena vrijednost: Kod sniženih koncentracija T3 i T4 dolazi do porasta TSH, usporava se metabolizam, što pak dovodi do trajnog umora, pospanosti, debljanja, nakupljanja tekućine u tijelu i poremećaja provjere. Uzroci primarne hipotireoze mogu biti manji joda u hrani (endemska guša), Hashimotov tireoiditis (autoimuna bolest u kojoj propada tkivo štitnjače zbog prisutnosti antitireoidnih antitijela), subakutni i postpartalni tireoiditis, uklanjanje štitnjače kirurškim putem, poremećaji u sintezi i djelovanju hormona koji uzrokuju kongenitalnu hipotireozu u novorođenčadi. Otkrivanje hipotireoze u novorođenčadi važno je jer ako se ne otkrije i ne liječi na vrijeme, djeca su mentalno retardirana, zaostaju u rastu i imaju neurološke poremećaje. Sekundarnu hipotireozu uzrokuju poremećaji hipofize i hipotalamusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Tiroksin, slobodni (fT4) 9,50 €

FT4 (slobodni tiroksin) je oblik T4 hormona koji nije vezan na protein, i ujedno je aktivni oblik T4 hormona. Djelovanje hormona štitnjače je kompleksno: pojačavaju sintezu proteina i metabolizam ugljikohidrata, pojačavaju razgradnju kolesterola i triglicerida, utječu na rast i sazrijevanje tkiva i spolni razvoj, pojačavaju djelovanje katekolamina. Određivanje slobodnog tiroksina je važno u slučaju sumnje na poremećenu funkciju štitnjače. FT4 se gotovo uvijek određuje zajedno s TSH.
Povišena vrijednost: Povišena koncentracija hormona fT4 (hipertireoza) posljedica je povećanog stvaranja i lučenja hormona štitnjače, zbog čega dolazi do snižavanja razine TSH. Hipertireoze nastaju najčešće zbog Basedowljeve ili Gravesove bolesti (autoimune bolesti kod koje se stvaraju antitijela na TSH receptore štitnjače), čvorova (nodula) u štitnjači, upala štitnjače, tumora hipofize, metastatskih karcinoma štitnjače, ili nasljednih mutacija na tireoidne receptore. Kod hipertireoze dolazi do ubrzanja metabolizma s brojnim smetnjama kao što su nemir, razdražljivost, nesanica, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca, proljev i mršavljenje.
Snižena vrijednost: Kod sniženih vrijednosti fT4 dolazi do porasta TSH, usporava se metabolizam, što pak dovodi do trajnog umora, pospanosti, debljanja, nakupljanja tekućine u tijelu i poremećaja probave. Uzroci primarne hipotireoze mogu biti manjak joda u hrani (endemska guša), Hashimotov tireoiditis (autoimuna bolest u kojoj propada tkivo štitnjače zbog prisutnosti antitireoidnih antitijela), subakutni i postpartalni tireoiditis, uklanjanje štitnjače kirurškim putem, poremećaji u sintezi i djelovanju hormona koji uzrokuju kongenitalnu hipotireozu u novorođenčadi. Otkrivanje hipotireoze u novorodenčadi je važno jer ako se ne otkrije i ne liječi na vrijeme, djeca su mentalno retardirana, zaostaju u rastu i imaju neurološke poremećaje. Sekundarnu hipotireozu uzrokuju poremećaji hipofize i hipotalamusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Trijodtironin, ukupni (T3) 9,50 €

T3 (trijodtironin) je hormon štitnjače koji zajedno s hormonom T4 (tiroksin) djeluje na metabolizam cijelog organizma. Oko 99,7% T3 je vezan za proteine, a slobodno je 0,3%. Samo su slobodne frakcije hormona (fT3) biološki aktivne. Oko 80% T3 nastaje iz T4 u ciljnim organima, primarno u jetri. T3 je 4 - 5 puta aktivniji od T4. Djelovanje hormona štitnjače je kompleksno: pojačavaju sintezu proteina i metabolizam ugljikohidrata, pojačavaju razgradnju kolesterola i triglicerida, utjecaj na rast i sazrijevanje tkiva i vanjski razvoj, pojačavaju djelovanje katekolamina. Za stvaranje hormona štitnjače neophodan je jod te je stoga potreban normalan dnevni unos jode koji se u nekim stanjima povećava, primjerice kod trudnica.
Povišena vrijednost: Povišena koncentracija hormona štitnjače (hipertireoza ili tireotoksikoza) posljedica je povećanog stvaranja i lučenja hormona štitnjače, zbog čega dolazi do snižavanja razine TSH. Hipertireoze najčešće nastaju zbog Basedowljeve ili Gravesove bolesti (autoimune bolesti kod kojih se stvaraju antitijela na TSH receptore štitnjače), čvorova (nodula) u štitnjači, upala štitnjače, tumora hipofize, metastatskog karcinoma štitnjače ili nasljednih mutacija na tireoidnim receptorima (T3 i T4) . su povećani uz normalan ili blago povišeni TSH). Kod hipertireoze dolazi do ubrzanja metabolizma s brojnim smetnjama kao što su nemir, razdražljivost, nesanica, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca, proljev i mršavljenje.
Snižena vrijednost: Kod sniženih koncentracija T3 i T4 dolazi do porasta TSH, usporava se metabolizam, što pak dovodi do trajnog umora, pospanosti, debljanja, nakupljanja tekućine u tijelu i poremećaja provjere. Uzroci primarne hipotireoze mogu biti manji joda u hrani (endemska guša), Hashimotov tireoiditis (autoimuna bolest u kojoj propada tkivo štitnjače zbog prisutnosti antitireoidnih antitijela), subakutni i postpartalni tireoiditis, uklanjanje štitnjače kirurškim putem, poremećaji u sintezi i djelovanju hormona koji uzrokuju kongenitalnu hipotireozu u novorođenčadi. Otkrivanje hipotireoze u novorođenčadi važno je jer ako se ne otkrije i ne liječi na vrijeme, djeca su mentalno retardirana, zaostaju u rastu i imaju neurološke poremećaje. Sekundarnu hipotireozu uzrokuju poremećaji hipofize i hipotalamusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Trijodtironin, slobodni (fT3) 9,50 €

FT3 (slobodni trijodtironin) je oblik T3 hormona koji nije vezan na proteine. FT3 je aktivni oblik T3 hormona i čini otprilike 0,3% od ukupne količine T3. T3 (trijodtironin) je hormon štitnjače i zajedno s T4 (tiroksin) djeluje na metabolizam cijelog organizma. Oko 80% T3 nastaje iz T4 u ciljnim organima (primarno u jetri). Koristi se u dijagnosticiranju bolesti štitnjače pri određivanju T3 toksikoze i kod prepoznavanja rane faze hipertireoidizma.
Povišena vrijednost: Povišena koncentracija hormona štitnjače (hipertireoza ili tireotoksikoza) posljedica je povećanog stvaranja i lučenja hormona štitnjače, zbog čega dolazi do snižavanja razine TSH. Hipertireoze nastaju najčešće zbog Basedowljeve ili Gravesove bolesti (autoimune bolesti kod koje se stvaraju antitijela na TSH receptore štitnjače), čvorova (nodula) u štitnjači, upala štitnjače, tumora hipofize, metastatskih karcinoma štitnjače, ili nasljednih mutacija na tireoidne receptore. Kod hipertireoze dolazi do ubrzanja metabolizma s brojnim smetnjama kao što su nemir, razdražljivost, nesanica, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca, proljev i mršavljenje.
Snižena vrijednost: Kod sniženih koncentracija hormona štitnjače dolazi do porasta TSH, usporava se metabolizam, što pak dovodi do trajnog umora, pospanosti, debljanja, nakupljanja tekućine u tijelu i poremećaja probave. Uzroci primarne hipotireoze mogu biti manjak joda u hrani (endemska guša), Hashimotov tireoiditis (autoimuna bolest u kojoj propada tkivo štitnjače zbog prisutnosti antitireoidnih antitijela), subakutni i postpartalni tireoiditis, uklanjanje štitnjače kirurškim putem, poremećaji u sintezi i djelovanju hormona koji uzrokuju kongenitalnu hipotireozu u novorođenčadi. Otkrivanje hipotireoze u novorodenčadi je važno jer ako se ne otkrije i ne liječi na vrijeme, djeca su mentalno retardirana, zaostaju u rastu i imaju neurološke poremećaje. Sekundarnu hipotireozu uzrokuju poremećaji hipofize i hipotalamusa.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Reverzni T3 (rT3) 62,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Tireoglobulin (Tg) 27,00 €

Tireoglobulin (Tg) ima važnu ulogu u sintezi hormona štitnjače T3 i T4. Nastaje u stanicama štitnjače te oslobađa u "luminu" tiroidnog folikula. Njegovo stvaranje stimulira TSH, manjak joda unutar štitnjače ili pak prisustvo imunoglobulina koji stimuliraju štitnjaču. Normalno se izlučuje u malim količinama i u cirkulaciju. Nakon uklanjanja štitnjače, tireoglobulin se više ne može odrediti u krvi te je on tako vrlo osjetljivi pokazatelj prisutnosti raka štitnjače. U slučajevima nasljednog hipotiroidizma određivanje tireoglobulina može pomoći za razlikovanje između stanja potpunog nedostatka štitnjače i hipoplazije štitnjače ili nekog drugog patološkog stanja. Nasuprot tome, oštećenja stijenke folikula može dovesti do povećane koncentracije tireoglobulina u krvotoku. Stoga se Tg smatra biljegom morfološkog integriteta štitnjače. Određivanje Tg može biti korisno u razlikovanju između subakutnog tiroiditisa i factitious thyrotoxicosis.
Povišena vrijednost: Povećanje koncentracije tireoglobulina može se naći u tiroidnom folikularnom i papilarnom karcinomu, adenomu štitnjače, subakutnom tiroiditisu, Hashimoto tiroiditisu te Gravesovoj bolesti.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Tireoidna antitijela 80,00 €

Uključuje: anti-Tg, anti-TPO, anti-TSHR/TRAK
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Tiroksin-vezujući globulin (TBG) 24,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

Antitijela na tireoglobulin (anti-Tg) 27,00 €

Antitijela na tireoglobulin (anti-Tg) javljaju su kod Hashimotove bolesti (autoimunog tireoiditisa), primarnog mikesedema i Gravesove bolesti zajedno s porastom anti-TPO antitijela i značajna su ukoliko su anti-TPO antitijela negativna. Osim toga, anti-Tg je prisutan kod bolesnika s blagom hipo- ili hipertireozom, a nerijetko i kod bolesnika s drugim autoimunim bolestima kao što su reumatoidni artritis, perniciozna anemija i dijabetes tipa I. Nadalje, anti-Tg je prisutan u 30-60% bolesnika s karcinomom štitnjače.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti imaju najveću kliničku značajnost kod oboljelih od Hashimotove i Gravesove bolesti.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Antitijela na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO) 27,00 €

Antitijela na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO) su antitijela koja kao antigen prepoznaju tireoidnu peroksidazu (TPO). TPO je glikoprotein u mikrosomima stanica štitnjače čija je osnovna uloga u reakcijama jodinacije tirozina tijekom biosinteze T3 i T4. Za razliku od anti-Tg, anti-TPO mogu imati patogenu ulogu u razvoju (destruktivne) autoimune bolesti štitnjače. Anti-TPO obično su prisutna u kombinaciji s povišenim vrijednostima anti-Tg kod većine bolesnika s Hashimotovim tireoiditisom, primarnim miksedemom i Gravesovom bolesti. Anti-TPO često su prisutna bez prisustva anti-Tg, a do 64% slučajeva autoimunog hipotireoidizma povezano je jedino s anti-TPO. Nerijetko se javljaju i kod drugih autoimunih bolesti kao što je reumatoidni artritis, Addisonova bolest i dijabetes tipa I.
Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti imaju najveću kliničku značajnost kod bolesnika s Hashimotovim tireoiditisom, primarnim miksedemom i Gravesovom bolesti. Povišene vrijednosti anti-TPO mogu se pronaći kod većine žena s poslijeporođajnim poremećajima štitnjače, a utvrđeno je da je prisutnost antitijela u ranoj trudnoći povezana s visokim rizikom pojave asimptomatske poslijeporođajne hipotireoze.
Snižena vrijednost: Nije klinički značajno.
Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan

Antitijela na TSH receptore (anti-TSHR/TRAK) 34,00 €

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 tjedna

_

0-9

_
1,25 (OH)2 -Vitamin D (kalcitriol)350,00 kn

Nema dodatnog opisa

Iznos u eurima iskazan je primjenom fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1 EUR = 7,53450 KN